Брнабић: Мој најтежи дан као премијерке, али остајем на челу Владе

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је истина да јој је петак био један од најтежих дана од како је ушла у Владу, али да остаје на њеном челу.
mokrin kuca brnabic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Она је за "Блиц" навела да је председнику Александру Вучићу рекла да је такви дани натерају да размисли о свом месту и улози у Влади.
"Мислим да је то људски и да је фер да се каже. Моја љубав према Србији, вера да ова земља може много више и боље и лична одговорност да се преузети посао заврши - да грађани Србије бољи живот осете кроз своје новцанике, каријеру, веће изборе у животу, просперитет за своју породицу јесу мој мотив зашто сам прихватила да водим Владу и зашто остајем на њеном челу", рекла је она.

Она истиче да је ту и жеља да Влада и она дају пуну подршку Александру Вучићу да проведе земљу кроз изузетно изазовна времена и да из свих недаћа која нас сада притискају "изађемо као земља мира, стабилности и једнаких шанси за све".
Лист подсећа да је у петак на седници Владе дошло до оштре полемике између министра за иновације Ненада Поповића и премијерке Ане Брнабић, а након што је министар твитом позвао да се спречи дистрибуција хрватске дечије геј сликовнице у Србији.

Брнабић истиче да нема ништа против тога да министри имају своје мишљење, али да се залаже да се све расправи у оквиру Владе.
Брнабић каже и да су сви чланови Владе ту због грађана, а не обрнуто, као и да треба да буду потпуно фокусирани на тешке теме које су већ на столу.
"Наш посао захтева сталну неподељену пажњу да решавамо отворена питања и земљу водимо напред. Наш посао није ријалити у коме ћемо учинити све за мало медијске пажње. Морамо да научимо да бирамо речи", рекла је она и истакла  да нема потребе да се о сензитивним темама говори тако да се други вређају или доводе у ситуацију да се осећају грађани другог реда.

"Ова влада треба да промовише толеранцију и прихватање права на другачије мишљење, али да у исказивању другачијег мишљења не вређа никога", каже премијерка.
Она додаје и да је на ову тему сада ставила тачку, а да ће принципи колегијалности, тимског рада, пожртвованости и међусобно поштовање остати њена начела којима ће водити Владу и на чему ће инсистирати и даље.
После буре у Немањиној 11 у петак, реконструкција Владе Србије све је извеснија и у наредних месец дана могло би да буде замењено најмање пет министара, пишу "Новости". 

Како наводи лист, окидач за промене у кабинету, сада би могао да буде "последњи отворени сукоб односно удар" Зоране Михајловић и Јадранке Јоксимовић на Ану Брнабић које су стале на страну министра Поповића и испољиле нетрпељивост према председници Владе. 
Како наводи лист, наизглед периферна расправа о хрватској сликовници чију садржину је осудио Поповић, довела је до најтеже кризе до сада јер је Брнабић понудила оставку председнику Александру Вучићу коју је он одбио.
Пошто је од шефа државе добила разумевање и подршку, све је извесније да ће премијерка свој кредибилитет морати да брани чистком међу министрима, наводе "Новости". 

Према писању листа, за сада су излазним вратима најближи Душан Вујовић, Владан Вукосављевић, Вања Удовичић и Горан Кнежевић који би из личних разлога одступио са функције, а последњи иступ Михајловић и Јоксимовић је и две министарке приближио томе.
Лист наводи да ако би дошло до реконструкције, она вероватно не би мимоишла ни СПС па би се у том случају био погођен Горан Триван.

 Они напомињу да кадровска померања треба да сачекају формирање власти у Београду, а као "готова ствар" се узима опција по којој ће актуелни градоначелник Синиша Мали постати нови министар финансија. Ако не преузме кормило престонице, Горан Весић би могао да дође на чело новог ресора за инфраструктуру док би Михајловићевој ако остане на функцији, припао портфељ са саобраћајем.

Као најозбиљнији кандидати за наследника Владана Вукосављевића у ресору културе, помињу се директор Музеја савремене уметности Слободан Накарада и председница Народне скупштине Маја Гојковић. Удовичић је у проблему због "афере" Универзијада, али је његов наследник још неизвестан.
Кадровски ребус лебди и изнад кабинета Кнежевића и Тривана, али би све требало да буде јасније до средине јуна, пишу "Новости".
Према писању листа "Ало", реконструкција Владе могла би да буде у јулу.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести