ДА ЛИ ЈЕ ЕПИЛОГ НОЋНЕ МОРЕ С ПЛАТНИМ ПРОМЕТОМ НА ПОМОЛУ? Три опције слања новца Србима на КиМ нуди ЦБК

ПРИШТИНА: Централна банка тзв. Косова (ЦБК) послала је Народној банци Србије (НБС) три опције о томе како се могу извршити платни трансфери за Србе на Косову и Метохији, пише портал "Коха".
Bankomat  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Банкомат  Фото: Дневник.рс  

У ЦБК-у су рекли да нису добили одговор, а у међувремену су те опције послате и Европској унији, додаје се у тексту.

Како се наводи, према првој предложеној опцији, НБС би слала средства у еврима путем трансфера директно у ЦБК, након чега би их ЦБК дистрибуирала на банковне рачуне корисника у еврима, преноси портал "Коха".

Друга опција била би да НБС шаље средства у еврима као трансфер међународној банци у којој ЦБК има рачун, на пример ''Дојче Бундесбанк'', а да их затим ЦБК дистрибуира на банковне рачуне корисника у еврима.

Трећа опција подразумева да НБС, у виду међународног трансфера, пошаље средства у еврима некој од комерцијалних банака које послују и на територији КиМ и у централној Србији, након чега би их та банка дистрибуирала на рачуне корисника у еврима.

Изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је раније ове седмице да није успео да убеди премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да одговори на забринутост Запада у вези са забраном употребе динара, али да се нада да ће се на састанку главних преговарача у уторак у Бриселу наћи решење.

Ескобар је додао да одлука централне банке у Приштини о забрани употребе динара отежава живот Србима на КиМ, истакавши да су САД забринуте због тога.

То су најугроженији грађани, попут особа са инвалидитетом, пензионера и студената. Био сам дирнут њиховим причама о томе како је уредба утицала на њих. Премијер Курти је обећао да ће погледати неке од предлога које сам му данас дао", рекао је Ескобар.

Амерички и европски званичници раније су више пута позивали Приштину да одложи примену уредбе којом се забрањује употреба динара и која доводи у питање опстанак Срба на КиМ, који своја примања од државе Србије добијају у динарима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести