Да ли то Насер Орић поново прети?: "На Дрини је све почело, на Дрини ће све и завршити!"

Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић каже да ратни командант такозване Армије БиХ у Сребреници Насер Орић поново прети оружаним сукобима и новим крвопролићем.
2
Фото: Youtube/ Face TV

- У Незуку је синоћ одржана прослава 28. година од пробоја 28. дивизије тзв. Армије РБиХ и том приликом обратио се и Орић лично, који је на крају говора рекао: "На Дрини је све почело, на Дрини ће све и завршити. Ми Подрињци смо рођени или да умремо или да победимо, ако Бог да победићемо" - цитирао је Којић Орићеву претњу.

Којић је констатовао да је Орић на овај начин поново запретио оружаним сукобима и новим крвопролићем, а застрашујуће је да су у првом реду седили потпредседник Републике Српске Ћамил Дураковић и заменик начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић.

- Обојица су са одушевљењем аплаудирају овим изговореним претњама, што је, свакако, за осуду. Тражимо од надлежних да их санкционишу - поручио је Којић.

И Дураковић и Фејзић, истакао је Којић, примају плату из буџета Републике Српске, а подржавају идеју о новим сукобима и аплаудирају Орићу.

- Ако Орић мисли да ће причом о својој невиности ућуткати многе, поручујемо му да ћемо причати сваким даном колики је он монструм. У Хагу је оптужен, али знамо да је све учињено да оптужба не буде потпуна како би га лакше ослободили, такође знамо да суд није желелео да позове два, можда, кључна сведока новинаре Вашингтон поста Џона Помфрета и Торонто стара Бил Шилера, док је на Суду БиХ представа од суђења текла тако да је он врло отворено претио и тужиоцу Јањићу. Знамо и да су многи променили исказе због претњи и уцена које је Орић са својим сателитима извршио над сведоцима, док су многи и одустали од сведочења - навео је Којић.

Подсетио је да је скоро и оптужени командант 5. корпуса Атиф Дудаковић упућивао претње ратом, што јасно говори да муслимани не желе мир, константно звецкају оружјем и прете, на шта би Суд и Тужилаштво морали да реагују, а МУП Републике Српске да подигне безбедност на највиши могући ниво.

- Орићу и његовим следбеницима поручујемо да не желимо рат, али исто тако му поручујемо да нећемо дозволити да нас кољу као '92 и '93 године. Знамо са ким имамо посла и те његове претње нас неће уплашити нити ућуткати. Говорићемо док смо живи истину, а истина њега боли јер се боји робије. Он је кукавица, што је доказао и када је побегао из Сребренице и оставио свој народ, а сада се представља као неки херој - казао је Којић, пренела је Срна.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести