Дачић: НА ПОГРЕШНОМ СМО ПУТУ ако неко мисли да се клањамо само једним жртвама

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да Србија не би покренула оптужницу за злочин на Петровачкој цести да је тај злочин био процесуиран од надлежних органа других држава где се и десио.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Коментаришући обележавање акције "Олуја" у Книну, Дачић је за Танјуг рекао да је то некада била српска општина у којој је сада градоначелник Хрват, као и да то, како каже, показује једну страшну чињеницу, а то је да на том подручју Срба више нема.

"Они говоре да је та Олуја била акција на којој почива Хрватска. Ако једна држава треба да почива на убијању и протеривању цивилног становништа онда заиста не знам којим путем да ми идемо даље у нормализацију наших односа", рекао је Дачић.

Како каже, сада се говори о томе да Србија нема право да процесуира ратне злочине који су се десили ван територије Србије, те објаснио да се Србија пре више година прикључила и постала једна од земаља која поштује тзв. универзалну јурисдикцију када су у питању нека тешка кривична дела.

Он је додао да се нико не буни када о томе говоре Шпанија или Француска, али да се поставља питање зашто то ради Србија.

"То су злочини против човечности и цивилног становништва, ратни злочини за које није подигнута никаква оптуижница, нити се води било који процес у тим земљама где су се ти злочини десили", рекао је Дачић и додао да и Хрватска има такав закон.

"Ви сад имате прославе тих догађаја уз нападање Србије за нешто што су они урадили према нашем народу. Уосталом кад подвучемо црту после свих тих догађаја Срба је било више од 15 одсто у Хрватској, сада их има мање од пет одсто", рекао је Дачић.

Он је навео да је председник Александар Вучић упутио поруке мира.

"Наше поруке и поруке председника Вучића нису биле поруке које би се свађале са било ким. То су биле поруке мира, да свако одговара за злочине које је починио, без обзира ко су починиоци, и ко су жртве и да учинимо на крају крајева колико је могуће да се наш народ врати на та подручја где је вековима живео. Али далек је пут", рекао је министар.

Дачић је навео и да је "Олуја" била највеће етничко чишћење после Другог светског рата.

"Ако погледате бомбардовање Југославије...Агресија на Југославију је извршена због такозване наводне хуманитарне катастрофе над Албанцима на КИМ, а шта је овде било? Овде су неке западне земље укључујући и САД подржавале овакву хуманитарну катастрофу, насиље и терор над Србима погром и не само то, него овде сад испада да је то темељ Хрватске државе", рекао је Дачић.

Он је истакао да је Србија увек осуђивала све ратне злочине.

"Ако мисле да треба да се клањамо само једним жртавама, а да заборавимо на наше мислим да смо на погрешном путу", рекао је Дачић.

Истакао је и да Србија шаље поруке мира и гледа где су заједнички интереси, ако их има, а он сматра да их има.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести