Дачић: Решење за КиМ не може да буде признање независности

БЕОГРАД: Уколико желимо трајно решење за Косово и Метохију, оно не може да се заснива на томе да Србија призна независност, а приметно је да Приштина нема вољу за постизање компромиса, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: FoNet

Дачић сматра да смо још далеко од коначног решења и расписивања референдума у Србији, те да се мора трагати за решењима.

После састанка у Бриселу српске и приштинске делегације са Федериком Могерини, сви су сагласни да по питању КиМ постоје могућности око коначног решења, казао је Дачић и додао да је такође констатовано да би и једна и друга страна требала да учине додатне напоре да се дође до решења.

Дачић је за ТВ Прва казао да је на том састанку постигнута сагласност око тога да преговори треба да се интензивирају, те да је потребно све проблеме решавати у миру.

"Било је опасности, највећа опасност је била приликом инцидента са Марком Ђурићем. Он је сада заједно са нама седео на састанцима, а сетите се како су се према њему понашали. Тиме су хтели да покажу да су они главни", казао је шеф српске дипломатије.

Он је оценио да су опасни моменти и претње миру изазване приштинским инсистирањем да Београд призна независност Косова.

"Та претња говори о томе да они неће компромис, већ хоће да Београд призна независност Косова или да они војном акцијом заузму север Косова и Метохије", истакао је Дачић.

Рекао је да преговори нису били интензивни, те да ће нови састанак на председничком нивоу бити вероватно одржан у јулу, а да ће у међувремену можда бити одржани технички разговори.

Дачић је навео да албански политичари у Приштини треба да схвате да је промењена реалност, те да нова реалност подразумева промењену међународну позицију, као и тренд, јер је сада много више повлачења признања независности, него нових признања.

"Америчка администрација више није спремна да подржи по сваку цену оно што они желе, промењена је и ЕУ. Ситуација ће за њих бити много тежа", сматра шеф српске дипломатије.

Упитан за Директорку Одсека за западну Европу, западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС), Ангелину Ајнхорст, која учествује у преговорима, Дачић је казао да то није ништа ново, те да она разговара и са једном и са другом страном од када је Могеринијева преузела да води преговоре Београда и Приштине.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести