ДАНАС ЈЕ ДАН ОДЛУКЕ Конститутивна седница Скупштине града Београда ШТА ЋЕ РЕЋИ НЕСТОРОВИЋ

БЕОГРАД: Конститутивна седница Скупштине града Београда, која је 19. фебруара одложена због недостатка кворума, заказана је за данас, али је и даље неизвесно како ће се одвијати и да ли ће бити постигнут договор о формирању градске власти или ће се прибећи новим изборима.
beograd
Фото: Youtube Printscreen

 Председник Привременог органа града Александар Шапић заказао је седницу за данас у 10 часова.

Он је јуче рекао и да ће се обратити око 9.45 сати и дати све информације, а да ће одлука о формирању власти у Београду или одржавању избора бити донета до 3. марта, када истиче законски рок.

Председник Србије Александар Вучић најавио је у среду из Тиране да ће у петак поподне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду и додао да он лично није променио став и да сматра да треба ићи на изборе, али да је одлука о томе на онима који имају власт у странци.

Председница Владе Ана Брнабић претходно је навела да постоји огроман притисак чланова СНС на председника Србије да се формира власт у Београду, јер имају већину, али да ће се разговори о томе наставити.

"Мислим да се о томе неће одлучивати 1. марта, већ 2. и 3., у складу са законским оквирима", рекла је Брнабић.

Конститутивна седница заказана је за данас, након што је први покушај  конституисања скупштине града 19. фебруара одложен због недостатка кворума.

Тада је покрету "Ми глас из народа" дат рок од 10 дана да се изјасни да ли ће подржати формирање власти у Београду, али је у међувремену дошло до њиховог разлаза.

Најстарији одборник и председавајући градског парламента Тома Фила изјавио је после одлагања седнице 19. фебруара, да ако данас дође сам на конститутивну седницу то значи да се иде на нове изборе.

На дневном реду седнице је избор верификационе комисије за потврђивање мандата одборника, као и избор председника и заменика председника скупштине и постављање секретара, што је услов да би скупштина била конституисана.

На изборима за одборнике одржаним 17. децембра, листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане" добила је 49 мандата, листа "Србија против насиља - Добрица Веселиновић - проф. др Владимир Обрадовић" 43, а изборна листа "Др Милош Јовановић - Нада за Београд" седам мандата.

Изборна листа "Ми - Глас из народа, Александар Јерковић” има шест одборничких места, док је листа "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила - градоначелник Београда" добила пет мандата.

 Према Закону о локалној самоуправи, Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче 3. марта, а у противном се расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.

Председник скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси, Скупштина се распушта, председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписвања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести