ДАНАС ПАДА ОДЛУКА У САВЕТУ ЕВРОПЕ Хоће ли примити КОСОВО? Вучић: СРБИЈА СЕ НАДА ФРАНЦУСКОМ ОДЛАГАЊУ

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) наставиће пролећно заседање, на коме ће се данас разматрати препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе, а за усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика.
1
Фото: European Council

 Расправа о тачки дневног реда под називом "Захтев Косова за чланство у Савету Европе" на пленарној седници треба да почне у 16:30 часова, а извештај ће презентовати известилац ПС СЕ за пријем тзв. Косова  Дора Бакојани.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе  Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Председник Александар Вучић рекао је јуче да је та седница била заказана за 11. мај, али да ће највероватније бити одржана 16. маја, уколико не дође, како је рекао, до одређених померања.

Он је изразио уверење да ипак постоји шанса да се, захваљујући француском залагању размисли о одлагању и о неким другим стварима, као и да је Србија послала много званичних писама и објашњења на различите адресе.


Италијa и Мађарскa тражилe да ЗСО буде услов за пријем Приштине у Савет Европе, Шпанија ће ГЛАСАТИ ПРОТИВ

Чланови италијанске делегације и један члан делегације Мађарске у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) поднели су амандман на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), којим се тражи да чланство тзв. Косова буде условљено формирањем Заједнице српских општина (ЗСО).

"Скупштина сматра да је оснивање Заједнице општина са српском веćином неопходан корак ка нормализацији односа Приштине и Београда, међународна обавеза преузета у оквиру дијалога уз подршку ЕУ, а пре свега начин да се унапреди демократско учешćе и оснаживање косовских Срба и обезбеђивање заштите њихових права. Скупштина, стога, очекује да ће влада Косова предузети значајне и опипљиве кораке у циљу што скоријег оснивања ЗСО. Скупштина сматра да би оснивање Заједнице требало да буде истакнуто у будућем разматрању захтева Косова за приступање Савету Европе од стране Комитета министара", наводи се у амандману под редним бројем 13 у који је Тањуг имао увид.

Тај амандман подржало је седам чланова италијанске и један члан мађарске делегације.

Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе, односно да ће бити против.

"Што се тиче Комитета министара, где је изнета позиција Шпаније, оно што можемо да кажемо јесте да Шпанија остаје при свом ставу о Косову", речено је из шпанског министарства за Кљан Косова.

Против чланства тзв. Косова у Савету Европе гласаће Мађарска, потврдио је раније шеф дипломатије Петер Сијарто, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је јуче да му је шефица румунске дипломатије Луминица Одобеску рекла да ће та земља гласати против пријема тзв. Косова у Савет Европе.


Српска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Танјуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН), како се наводи, "не утврди или одобри статус Косова и Метохије".

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести