ДОДИК: Уставни суд БиХ доносио одлуке без консензуса

БАЊАЛУКА: Уставни суд БиХ је доносио своја правила не уважавајући основне елементе Устава БиХ, а то су да се одлучује консензусом, да су три конститутивна народа и два ентитета равноправни и да механизам одлучивања мора да прати такву структуру у свим органима, па и у Уставном суду, саопштио је данас Милорад Додик, председник Републике Српске.
milorad dodik YT
Фото: Youtube/ RTS

Како је оценио, изменом правила, Уставни суд БиХ је деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у одлукама.

"Током седмице одржао сам састанак с представницима институција и лидерима партија владајуће коалиције, на којем смо изнели став да такве одлуке Уставног суда БиХ немају легитимитет и зато ће Народна скупштина расправљати о заштити уставне позиције Републике Српске", написао је Додик на свом Инстаграм профилу.

Скупштина Републике Српске одржаће сутра седницу скупштинског Колегијума, на којој би требало да се утврди предлог дневног реда и термин одржавања осме посебне седнице на тему Уставног суда БиХ. Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да до петка, 23. јуна повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда. Како је у петак најавио заменик шефа Клуба СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица, седница Народне скупштине вероватно ће бити одржана у уторак, 27. јуна.

"На седници ће се расправљати и вероватно донети одлука о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, јер је овај суд без одговарајућег летимитета, донео низ штетних одлука прегласавањем судија из Српске...", рекао је Мазалица у изјави за Срну.

Он је рекао да је последња одлука Уставног суда БиХ својеврсни државни удар, да је поделила БиХ на две половине јер је Уставни суд прекршио своје правило и искључио судије из Српске из обавезног кворума о одлучивању. Уставни суд БиХ, каже Мазалица, на тај начин самостално доноси одлуке без судија из Републике Српске и практично је постао уставни суд Федерације БиХ.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести