ЕК одустала од временског "орочавања" нормализације односа Србије и Косова

БРИСЕЛ: У предлогу нове Стратегије проширења на Западни Балкан, која ће сутра бити усвојена у Бриселу, не помиње се 2019. година као временски рок за успостављање свеобухватне нормализације односа Србије и Косова, сазнаје Танјуг.
Evropska Komisija EPA/STEPHANIE LECOCQ
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Према незваничним информацијама Танјуга, уместо тога се подвлачи да би две стране требало што пре да закључе свеобухватни, правно обавезујући споразум о нормализацији односа, што значи да је Европска комисија одустала од временског "орочавања" те обавезе.

Поред ове, друга "новина" у односу на првобитни текст Стратегије, односно нацрт тог документа, је однос према Косову.

Бјорнстад: Стратегијом се ЕУ снажније обавезује на проширење

БЕОГРАД: Новершки амбасадор Арне Санес Бјорнстад поздравља нову стратегију проширења Европске уније, која ће сутра бити представљена, наводећи да се Брисел тим документом снажније обавезује на проширење на Југоисточну Европу.

"Већ се види да ЕУ чини више, а ми ћемо наставити да радимо са ЕУ да Србија што пре постане чланица", рекао је норвешки дипломата за Танјуг.То је важно, указује, због даљег привлачења страних инвестиција.Континуирано расте број норвешких компанија које су заинтересоване за улагање у Србији, и које испитују ово тржиште:

"Најчешћи одговор оних компанија које се интересују, а још не улажу јесте да чекају да виде напредак Србије на европском путу, јер су важни предвидљиви услови пословања. Зато влада Србије чини праву ствар у настојању да приближи земљу ЕУ", рекао је он.

Он је, истовремено, указао да и Србија на ЕУ путу одлуке треба да доноси рационално и на основу чињеница, а не митова и осећања. "Србија треба да гледа свој интерес и на њој је да одлучи где жели да припада", рекао је Бјорнстад и поновио своје виђење већ познате метафоре са "столицама" на којима Србија седи:

"Србија треба да одлучи на коју столицу ће да седне, за којим столом и са ким жели да седи за тим столом и шта је на том столу".

После недавне изјаве председника ЕП Антонија Тајанија да правно обавезујући споразум не говори о признавању Косова, питање је - који компромис је прихватљив за све три стране - Београд, Приштину и ЕУ, која такође инсистира на нормализацији односа, а амбасадор Норвешке указује:

"Потребан је компромис. Не признају све чланице ЕУ Косово, сви говоре о нормализацији. Косово и Србија могу да сарађују без проблема као два ентитета", оценио је Бјорнстад.То је, гледано из перспективе ЕУ, потребно за чланство, каже он, али додаје да је и из других разлога потребно нормализовати односе Београда и Приштине, а пре свега због развоја, повећања инвестиција, као и ради стабилности у региону.

Генерално, кад је реч о региону, он примећује да је Србија "извозник стабилности", јер је, наводи, њено понашање према суседима добар пример за друге.Предстојећу посету председника Србије Александра Вучића Загребу Бјорнстад види као добар знак.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести