ГРАЧАНИЦА ПЛАЧЕ Парастос и свечана академија на 20 -годишњица погрома над Србима

ГРАЧАНИЦА: Парастосом, откривањем споменика убијенима у погрому и свечаном академијом данас је у Грачаници обележена 20. годишњица погрома на Косову и  Метохији.
1
Фото: танјуг/стр/бс

Пред великим бројем грађана, у присуству званичника канцеларије за КиМ и представника Српске листе, страдалима у погрому 17. и 18. марта парастос је служио владика рашко - призренски Теодосије, уз саслужење владике новобрдског Илариона и  будимљанско-никсићког Методија.

Владика новобрдски Иларион подсетио је окупљене на све оне који су страдали током погрома.

"Сетимо се Златибора кога су злочиници пред породицом запалили.У Гњилану је страдао Бобан и касније од пребијања и  његова мајка. У Митровици Јана и Боривоје, у селу Драјковце отац и син су пострадали. Ненад је пострадао у Липљану. Још је ту било имена.Нека их Господ све помене", рекао је владика Иларион.

Фото: танјуг/стр/бс

Након полагања белих ружа пред инсталацијом "Миссинг", у дворишту Дома културе откривен је споменик убијенима током погрома 2004. године, дело вајара Бранислава Ристића.

На свечаној академији, владика рашко - призренски Теодосије је истакао да је Погром остао дубоко урезан у Српско колективно памћење као један од најтужнијих тренутака наше новије  историје.

"Та два дана, гореле су наше цркве и манастири који су вековима преживели разне ратове и недаће. Са свих страна су стизале вести о злоделима која су цињена над нашим невиним народом и свештенством зато ову годишњицу обелезавамо служећи парастос и приносећи молитву господу" , рекао је владика Теодосије.

Начелник косовског округа Срђан Поповић изјавио је да је прошло 20 година од дана који је оставио најтеже ожиљке у животима српског народа.

"Сећање на 17. март је наша обавеза да се сетимо свих страдалих, запаљених светиња и запаљених кућа и свих страхота кроз које су прошле наше породице тих дана. Не само данас , него сваког дана свих ових дана , свако од нас зиви са тим да правда мора победити", рекао је Поповић,

На трибини су, између осталих учествовали и Ансамбл Венац, Призренски богослови ,  Хор музичке школе " Стеван Мокрањац, као и сведоци и учесници у страдању, Драгана Станојевић, Драган Перић и Новица Столић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести