Грубјешић: Регион није добио ништа, ништа му није ни понуђено

БЕОГРАД: Председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић рекла је да на јучерашњем самиту ЕУ-Западни Балкан регион ништа није добио, а да му ништа није ни понуђено и додаје да се нада да се тако нешто последњи пут дешава.
Suzana Grubješić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Наводећи да је Србија остала без отворених нових кластера, а да Северна Македонија и Албанија нису ни отпочеле преговоре, Грубјешић је за РТС рекла да се нада да на крају године регион може да очекује убрзање што би, како додаје, било једино праведно након свих ових година.

Оцењује као добро то што су у Бриселу заједнички наступили председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Димитро Ковачевски.

Било би још боље да је цео регион говорио једним гласом, такав приступ би имао више ефеката, али је јако добро што су Србија, Албанија и Северна Македонија заједно наступиле, изразиле ставове и незадовољство развојем и резултатима самита у Бриселу, рекла је Грубјешићева.

Подсећа да ни овај пут Западни Балкан није добио ништа, а ништа ново му није ни понуђено.

Коментаришући то што Србији, која је већ неко време спремна за отварање кластера 3, није отворен тај кластер, Грубјешић каже да је јасно да се то десило због неусаглашавања са рестриктивним мерама, односно санкцијама Русији.

Нема дилеме због чега га нису отворили. Тај проблем, наше неусклађивање са заједничком спољно безбедносном политиком и пристисци о којима је Вучић говорио неће престати. То ће бити посао за нову владу која мора да донесе неке одлуке, истакла је.

Према њеним речима, до наредног самита у децембру биће јасније да ли ће се формирати европолитичка или геополитичка заједница, што је и ноћас било тема Самита.

Сматра да када бисмо били део такве заједнице то би ипак био неки помак.

То је нешто више од овога што сада имамо, треба да се прикључимо ако буде формирана и фазно да пиступамо, али да у свакој фази добијамо нешто што сада немамо, приступ европском тржишту, фондовима, да грађани осете корист у свакој етапи, истиче Грубјешић.

Коментаришући то што су Украјина и Молдавија јуче добиле статус кандидата, Грубјешић каже да је то била политичка одлука.

Одлука је политичка и у том смислу историјска јер се до сада по другим, техничким и рекла бих експертским мерилима одлучивало. Сада је ЕУ показала да може и овако. Процес проширења је и политички и геополитички процес, навела је Грубјешић.

Говорећи о одлагању избора у Великом Трновцу, Грубјешићева је рекла да је то последица измењених изборних закона и да сада гледамо последице тога.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести