ХОВЕНИЈЕР: САД дубоко забринуте због акција власти у Приштини, НОВАЦ ДА ВРАТЕ

ПРИШТИНА: Влада САД је дубоко забринута због недавних акција приштинских власти које имају директне негативне последице на српску заједницу и припаднике других мањина на Косову и Метохији, изјавио је вечерас амбасадор САД у Приштини Џефри Ховенијер.
Kosmet Kosovo i Metohija
Фото: Pixabay, ilustracija

Он је осудио акцију косовске полиције у којој је заплењено возило Поште Србије и  новац намењен социјалним давањима који је обезбедила Србија.

„Очекујемо да власти Косова осигурају да ће појединци којима су ова средства намењена добити тај новац без одлагања", навео је Ховенијер у саопштењу објављеном на платформи X и додао да институције у Приштини имају одговорност да промовишу вредности које се тичу пуне примене мултиетничких демократских начела у интересу свих грађана.

Ховенијер је поручио да би питања у вези са косовским структурама које подржава Србија требало да буду разматрана у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.

"Такође понављамо захтев да Приштина одложи примену одлуке Централне банке о готовинском платном промету док се не успоставе процедуре у складу са европским стандардима и док становништво не буде у довољној мери обавештено како ће се трансфер њихових средстава одвијати.

Амерички амбасадор је оценио да ове акције привремених приштинских институција непотребно подижу међунационалне тензије и за последицу ограничавају опције САД да буду ефикасан заговорник Приштине на међународној арени.

Ховенијер је навео да се то односи и на операције које је у протеклих неколико недеља предузела косовска полиција по налогу приштинског министарства унутрашњих послова на канцеларије српских административних институција у Драгашу, Пећи, Истоку и Клини, као и на невладину организацију „Центар за мир и толеранцију“ у Приштини.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести