АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ У Србији ће владати мир, ред и закон, грађани не треба да се брину

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић поручио је вечерас да је Србија озбиљна земља и да ће у Србији владати мир, ред и закони и да грађани не треба да се скирају због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени.
1
Фото: screenshot / RTS

Вучић је рекао за РТС да је наша земља имала поштене изборе и да се нажалост у медијима сада мање говори о онима који су добили скоро два милиона гласова, од оних који су добили много мању подршку бирача.

„Ваљда је то атмосфера у којој живимо и није то никакав проблем. И људима у Србији желим да кажем да не брину. Да се не секирају много због неодговорног понашања појединаца на политичкој сцени - да је Србија озбиљна земља, да ће у Србији владати мир, ред и закони”, истакао је Вучић.

Навео је да су резултати на изборима управо разултат кампање, али и  претходног рада и онога што сте понудили грађанима.

„Када ви овде пустите човека који каже да је против њега вођена кампања, а он пред сваки дневник и после сваког дневника емитује спот у којем противнике назива издајницима, и још после тога има моралних скрупула да некоме говоре о негативној кампањи”, рекао је Вучић.

Фото: screenshot / RTS

Каже да је опозиција кренула у општи напад на грађане који долазе из Републике Српске, који имају право у складу са законима да гласају овде.

„На основу закона које су они донели у овој земљи, а не ми, у вези са двојним држављанством. Дакле, крећу у хајку против нашег народа зато што ваљда им се не свиђа, са политичког опредељења ти људи, иако је то наравно миноран број гласова. Да добијете народно поверење морате да покажете одговорност и озбиљност у раду”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Српска напредна странка, која је према прелиминарним резултатима добила већину гласова на републичким изборима, већ данас кренула да ради и наставља да подиже Србију и да већ од јануара креће повећање плата и додао да ако будемо имали стопу раста иде побољшање живота.

„Биће мука око КиМ али борићемо се и чувати наше интересе. Никада нећемо дозволити приступ у УН и међународним организацијама и институцијама”, рекао је Вучић.

Фото: screenshot / RTS

Он се истовремено извинио сународницима који су у недељу дошли да гласају и имају право гласа, а који су вређани приликом гласања.

„На 98 одсто места листа Србија не сме да стане је добила већину гласова и ту се види пораст гласова пре свега због одговорне политике и јер су они кампању заснивали на вређању једног човека. Нека науче да раде кампању, грађани су показали да желе безбедност и сигурност”, рекао је Вучић.

За кандидата за премијера морам да слушам парламентарну већину

Нагласио је и да он, као председник Републике, мора да саслуша парламентарну већину када су у питању кандидати за председника Владе.

„Ја као председник Републике морам да саслушам парламентарну већину и да ми они кажу. Дакле, морају људи из СНС-а да кажу, из коалиције Србија не сме да стане, који очигледно имају апсолутну већину и то 128 посланика. Дакле, без мањинских странака, којих ће опет бити колико мислим 10, 11 или можда чак и 12 у Народној Скупштини, морају да кажу да ли желе да иду са Социјалистичком партијом или не желе, да ли желе да иду са неким другим партнером у власти или не, или неким трећим партнером, то је већ на њима", рекао је Вучић за РТС.

Нерегуларности мање него у неким земљама Западне Европе

На питање, како коментарише оцене страних посматрача, ОЕБС-а и европских парламенатраца, који су донели закључак о доброј техничкој организацији избора, али су забележили и мање нерегуларности, Вучић је рекао да су те нерегуларности мање него у многим земљама Западне Европе. Њихова оцена је да је улога председника у кампањи била велика, као и да је то определило резултате избора.

„Нису питали за ту улогу председника када је Борис Тадић био председник, нису питали за ту улогу председника када је Војислав Коштуница био председник. Никада нису питали за улогу председника, али ја сам поносан на своју улогу, јер неки људи су желели да сруше све оно што је стварано, да угрозе стабилност и будућност Србије. Није њима била мета нешто друго или неко други. Мета сам им био ја", рекао је Вучич.

Подсетио је на прљаву кампању која се водила против њега, али и да се после тога борио свим срцем и свом снагом, као и да је народ то препознао. "

Очекује нас не тако лака година

Председник Србије изјавио је да Експо27 није само изложба, већ цео програм развоја и да је израчунато да ће до тада можда бити до 15 милијарди укупних улагања у Србију. Он је подсетио да је месец дана пре избора рекао „да нам је потребан мир” да решимо питања развоја земље до 2027 године.

Вучић је нагласио да је пред нашом земљом не тако лака година у политичком смислу, пре свега, због Косова и Метохије, али и година убрзаног развоја.

„Пред нама је година убрзаног и страховитог развоја Србије. И ми наредне три године морамо да искористимо за најбржи напредак Србије у савременој историји. Морамо да дочекамо спремни 1. децембар 2026. када предајемо кључеве од Експа”, рекао је Вучић за РТС.

Нагласио је да све морамо да изградимо у наредне три године.

„Многи неће препознати, не само Београд, већ Србију. Ми ћемо Експо да искористимо за комплетан развој целе наше земље. Од аутопута 'смајли' на северу, то јест коридора од Бачког Брега и Сомбора до Кикинде и Српске Црње, до југа Србије, пруге до Прешева, односно до македонске границе и друго. То су огромне промене и огромни пројекти - морамо се посветити раду”, рекао је Вучић. Нагласио је да политика не може да се базира само на мржњи, већ да мора да има и неке озбиљне садржаје.

Боловања терају инвеститоре

Такође, изјавио је да је су данас одржани важни састанци са неким инвеститорима који су хтели да напусте Србију због великог броја боловања и истакао да је један проблем решен.

„Знате, наши људи мисле када добију посао да могу по шест месеци да иду на боловање. Страни инвеститори то не трпе. Успели смо тај један проблем да решимо”, рекао је Вучић за РТС.

Хоћемо га гурамо земљу напред свакога дана и да се у потпуности посветимо развоју земље, поручио је Вучић. Он је обећао да ће на томе радити марљиво заједно са свима другима.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести