ПОСЛЕ БЕОГРАДА, КОЈИ ЈЕ РЕАГОВАО НА ПРИЈАВЕ, ОГЛАСИЛА СУ СЕ ВЈТ У ВИШЕ ГРАДОВА: Нисмо примили кривичне пријаве због избора

Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду обавестило је данас јавност о поступању поводом пријава које су достављене у вези са пријављеним неправилностима поводом републичких и градских избора одржаних 17. децембра 2023. године.
Izbori, kutija/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Изборна кутија

Пријаве су поднете у складу са законом, а до поступања је дошло након примања извештаја из свих шест основних јавних тужилаштава са територије града Београда, истиче у саопштењу ВЈТ.

Како је наведено, Вишем јавном тужилаштву у Београду путем мејла је 17. децембра поднета кривична пријава грађанина В.П. против НН лица у вези са кривичним делом Давање и примање мита у вези са гласањем.

У прилогу је достављен видео снимак НН две женске особе које причају о наводној предаји новца од стране НН лица ради гласања, сачињен испред ОШ "Раде Кончар" у Земуну.

Тим поводом формиран је предмет и 19. децембра поднет захтев полицији за прикупљање потребних обавештења, наводи ВЈТ.

Поводом два извештаја Републичке изборне комисије који су поднети овом тужилаштву 11. децембра у вези са фалсификованим потписима за изборне листе "Доста! Европски пут-Доста" и Руски мањински савез – Павле Бихали Гаврин и доктор Христос Алестопулос (Српско-руска партија Вукови и Српско грчки покрет) формирани су предмети и прослеђени на надлежност Првом основном јавном тужилаштву у Београду због кривичног дела Фалсификовање исправе.

Трећем основном јавном тужилаштву (ОЈТ) у Београду 17. децембра достављено је пет извештаја о поступању надлежних полицијских станица поводом пријава грађана, од чега се три извештаја односе на наводно гласање у "Арени".

У сва три пријављена случаја подручне ПС су по налогу тужилаштва изашле на терен и нису пронашле ништа у вези са поднетим пријавама, истиче ВЈТ.

Наводи се да је Друго основно јавно тужилаштво у Београду формирало предмет и упутило захтев за прикупљање потребних обавештења Републичкој изборној комисији (РИК) поводом пријаве ПС Чукарица од 18. децембра од стране члана бирачког одбора из Социјалистичке партије Србије М.Ш. да је у кутији са гласовима за одборнике Скупштине града Београда пронађено осам гласачких листића за које се претпостављало да су фалсификовани (четири за локалне и четири за парламентарне изборе).

Првом основном јавном тужилаштву у Београду, као и Основним јавним тужилаштвима у Младеновцу, Обреновцу и Лазаревцу нису стигле пријаве нити извештаји о било каквим уоченим неправилностима, саопштило је ВЈТ.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је пре изборног дана формирало три предмета у вези изборног процеса у вези за наводним фалсификовањем потписа.

Ово тужилаштво је формирало предмет и упутило захтев за пружање потребних обавештења ГИК након што су чланови Општинске изборне комисије ГО Савски венац 13. децембра установили да им је достављено 10 гласачких листића мање него што је требало.

Такође је формирало предмет и поднело захтев за прикупљање потребних обавештења Градској изборној комисији поводом дописа од 12. децембра којим га је ЈП "Пошта Србије" обавестила да је медијска кућа "Нова С" 11. децембра објавила текст у којем наводи да то јавно предузеће наводно шаље позиве за гласање "фантомским" бирачима, па је у истом допису затражило од Првог ОЈТ да се спречи било каква злоупотреба овог јавног предузећа.

Поводом кривичне пријаве поднете против НН лица запослених у ГО Савски Венац због овере лажних података у два обрасца, где стоји да бирач Ј.З. подржава изборну листу за изборе за одборнике у скупштини града Београда "Група грађана Ћале ово је за тебе - Петар Ђурић" и за листу "Србија на западу-Зоран Вулетић - Немања Милошевић-Да се струка пита-Владимир Ковачевић", Прво ОЈТ је формирало предмет и поднело захтев за прикупљање потребних обавештења ГИК.

Основним јавним тужилаштвима у Младеновцу, Обреновцу и Лазаревцу нису биле пријављене било какве неправилности нити имају кривичне пријаве, наводи се у саопштењу ВЈТ.

Нема кривичних пријава у Суботици, члан Изборне комисије истргао примерак записника

У основним јавним тужилаштвима у Суботици и Сенти нису примљене кривичне пријаве које се односе на кривична дела против изборних права када је реч о изборима за Народну скупштину и за Скупштину АП Војводине 17. децембра, саопштило је данас Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Суботици.

Како се наводи у саопштењу, у Основном јавном тужилаштву у Суботици су 21. децембра од стране МУП Србије, ПУ у Суботици, примљена четири извештаја која се односе на догађаје из изборног дана.

У првом извештају наводи се да су полицијски службеници ПУ Суботица, на изборном месту 32, обавили разговор са председницом бирачког одбора Јованом Голубовић и утврђено је да је члан изборне комисије на овом изборном месту Владимир Мерковић (ССП), незадовољан начином сачињавања записника, истргао један примерак истог и упутио се највероватније према градској изборној комисији Града Суботице, ометања изборног поступка није било.

О свему је обавештен тужилац ОЈТ Суботица Саша Црнковић, који се изјаснио да се у вези овог догађаја достави извештај ОЈТ Суботица.

Како је наведено, у 14.00 сати Мерковић се са делом записника појавио у седишту главне изборне комисије Града Суботице и обратио се председници ГИК Татјани Божић са питањем "шта ћемо са овим?", а након што му је Божић рекла да тај део записника врати на изборно место, Мерковић је изашао из зграде и отишао у непознатом правцу.

Извештај о овом догађају је стигао у Тужилаштво 21. децембра и биће стављен захтев за прикупљање потребних обавештења у циљу проналаска Мерковића ради утврђивања да ли има елемената кривичног дела које се гони по службеној дужности, наводи ВЈТ у Суботици.

У другом извештају наводи се да је на пријаву грађана да се у околини бирачког места, из возила марке КИА плаве боје, врши куповина гласова, изашла патрола и да ништа и никога није затекла, обављен је разговор са председником бирачког одбора и чека се извештај.


ВЈТ Јагодина: Без кривичних пријава због избора у Јагодини, Параћину и Деспотовцу

Више јавно тужилаштво у Јагодини је саопштило да на подручју његове надлежности, као и подручних Основних јавних тужилаштава у Јагодини, Параћину и Деспотовцу, није поднета ниједна кривична пријава. У саопштењу је наведено да пријаве нису поднете због неког од кривичних дела против изборних права из главе 15. Кривичног законика Србије, нити је било других пријава због било каквих нерегуларности у вези са изборним процесом.


Председница ГИК Тања Божић, како се наводи у трећем извештају, пријавила је да једно лице не дозвољава комисији да иде на терен, код гласача који су непокретни, болесни и слично.

Утврђено је да је један гласач гласао и тражио да оду код његове мајке, али рок за пријаву таквих догађаја је био до 11.00 сати, па нису могли ићи, на шта је човек негодовао, али није нико спречен или онемогућен да гласа.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Извештај је достављен у ОЈТ Суботица 21. децембра и по истом се даље неће поступати, осим у случају прикупљања нових чињеница, наводи ВЈТ у Суботици.

 У четвртом извештају се наводи да су грађани пријавили да се у околини бирачког места у Малом Иђошу врши куповина гласова.

Изашла је патрола ПС Мали Иђош, ништа и никога није затекла и обављен је разговор са председником бирачког одбора, а извештај је достављен у ОЈТ Суботица 21. децембра.

По истом се даље неће поступати, осим у случају прикупљања нових чињеница, наведено је у саопштењу ВЈТ у Суботици.

ВЈТ Крушевац: Није било изборних неправилности у Крушевцу, Трстенику и Брусу

На подручју Крушевца, Трстеника и Бруса није било неправилности везаних за изборни процес током избора за народне посланике и градске и општинске одборнике 17. децембра 2023. године, као и у периоду после тога, саопштило је данас Више јавно тужилаштво (ВЈТ) у Крушевцу.

ВЈТ у Крушевцу је навело да нису подношене кривичне пријаве за кривична дела против изборних права, осим што је у Крушевцу, поводом пријаве да је у једном случају дошло до повреда изборних правила која се односе на гласање ван бирачког места, односно од куће, формиран предмет и од стране надлежног основног тужилаштва наложено прикупљање потребних обавештења.

У саопштењу, које је потписао главни јавни тужилац Братислав Петровић, наводи се и да је у Трстенику, поводом вређања члана бирачког одбора, од стране надлежног основног тужилаштва наложено подношење прекршајне пријаве против једног лица

Танјуг, Дневник.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести