ПРЕДСТАВЉАМО ИЗБОРНЕ ЛИСТЕ Дачић, Палма па Милошевић

Коалиција Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Зелених Србије предала је листу кандидата за народне посланике под називом „Ивица Дачић – премијер Србије“ и управо је председник СПС први на овој листи.
1
Фото: Tanjug/SPS

Одмах иза њега је председник ЈС, Драган Марковић Палма, док је на трећем Марко Милошевић, унук некадашњег председника Србије и СПС, Слободана Милошевића. 

Међу првих петнаест имена на овој листи се налазе политички ветерани попут министарке Славице Ђукић Дејановић, бившег министра Бранка Ружића, директора „Србијагаса“ Душана Бајатовића, Новице Тончева, Александра Антића... На 18. месту је Иван Карић, један од  свега троје кандидата „зелених“ на овој листи. 

Од 250 имена листе „Ивица Дачић – премијер Србије“, 108 су жене, чиме је испуњена законска обавеза  која налаже најмање 40 одсто жена на свакој изборној листи. Највише кандидата ове коалиције је из Београда њих 56, док их је 42 са територије Војводине међу којима су осим Бајатовића „најзвучнија“ имена проф  др Мирке Лукић Шаркановић, Милорада Радојевића, члана Градског већа у Новом Саду, др Веселина Бојата, директора новосадског Дома здравља... 

Традиционално на листи коју предводи СПС се нашло доста лекара, овога пута нешто више од двадесет, док је највише економиста/менаџера којих на овој листи има 60. Правника има тридесетак, а наставља се тренд све већег броја комуниколога и политиколога којих укупно на овој листи има двадесетак колико је и инжињера техничких и машинских наука. На листи је и десетак универзитетских професора, као и неколико студената и један пуковник у пензији...

За разлику од неких ранијих избора, социјалисти и њихови коалициони партнери овога пута немају на својој листи много познатих личности ван политике и некадашњи рукометни репрезентативац Ратко Николић је један од ретких који се ту нашао.  

Н. П.

ПОКРАЈИНСКА ИЗБОРНА ЛИСТА СПС И ЈС „ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР” Високо образовање као адут

Листа Социјалистичке партије Србије (СПС) и Јединствене Србије (ЈС) „Ивица Дачић - премијер” проглашена је као друга за изборе за посланике у Скупштину АП Војводине.

Од 120 кандидата 90 је из СПС-а, односно 75 одсто, а 30 из ЈС, што чини 25 одсто од укупног броја. Из Новог Сада је предложено 27 кандидтата (22,5 одсто), потом по девет из Сомбора и Зрењанина и по шест из Панчева и Сремске Митровице. На листи се нашло 59,2 одсто мушкараца, односно 71 кандидат и 40,8 одсто жена. Када је реч о занимањима на листи предњаче економисти, и њих чини 20 одсто кандидата,  професије из области образовања попут професора и васпитача је 9,2 одсто, а готово половину кандидата чине они који су стекли високо образовање, а међу њима је и један академик професор економских наука Ненад Вуњак из Суботице из редова СПС-а. Осим тога, прва четири кандидата су из Новог Сада.

Први на листи је председник покрајинског одбора СПС, генерални директор ЈП „Србијагас” (од 2008. године), генерални директор ФК „Војводина” и председник РК „Војводина” и доктор техничких наука Душан Бајатовић. 

Друго место на листи припало је коалицином партнеру ЈС и кандидату Мирославу Бошковићу. Члан је извршног одбора странке, а био је и посланик у претходном сазиву  Скупштине АП Војводине. Трећа на листи кандидата је потпредседница извршног одбора главног одбора СПС-а Александра Ђанковић.

Она је изабрана је за потпредседницу Скупштине АП Војводине 2020. године. Пословну каријеру започела је 2009. године у ЈП „Србијагас” Нови Сад, као приправница у служби финансија. Након положеног приправничког испита била је распоређена у кабинет гене-
ралног директора на пословима сарадника за финансије.

Сада је запослена у ЈП „Србијагас” у кабинету генералног директора и ангажована на пројекту изградње гасовода „Турски ток“ као руководилац одељења у служби финансија. Четврти на листи је Бранко Ћурчић који је  члан је покрајинског одобра СПС у Војводини, извршног одбора ПО СПС Војводине и председништва СПС, иначе потпредсеедник Покрајин-
ске владе. На шестом месту је дипломирани инжињер пољопривреде Милорад Радојевић, који је од 2016. године члан Градског већа за привреду у Новом Саду. 

С. Ковач

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести