ТЕМА ДНЕВНИКА Ко ће све сести у војвођанске  посланичке клупе и из којег града их је највише

У покрајинском парламенту у наредне четири године, од 120 посланика, више од пола, односно 66, ће бити из редова Српске напредне странке (СНС), док ће из коалиције „Србија против насиља” бити 30, из Савеза војвођанских Мађара (СВМ) девет, из коалиције „Нада” седам, као из Социјалистичке партије Србије (СПС), а Руска странка ће имати једног представника. Покрајинска изборма комисија доделила је мандате посланицима. У року од 30 дана очекује се први зазив новог покрајинског парламента.
2
Фото: Dnevnik.rs

Од 66 посланика у Скупштини Војводине са листе „Војводина не сме да стане” (СНС) прва је дипломирани правник, некадашња градоначелница Сомбора (од 2016. до 2020. године), која је потом је обављала функције државне секретарке у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а касније у Министарству пољопривреде, водоприведе и шумарства, Душанка Голубовић (СНС). Места иза некадашње градоначелнице Сомбора припала су њеним страначким колегама, дипломираном социологу и досадашњем потпредседнику Скупштине АПВ Дамиру Зобеници, који je 2020. годне изабран на то место. Био је један од оснивача СНС-а  у Новом Саду, а на прву политичку функцију ступио је 2009. године, кад је постао председник МЗ Сремска Каменица, а саветник градоначелника Новог Сада био је од 2012. до 2016. године. 

На трећем месту је Станислава Хрњак, председница ГО СНС у Кикинди, а за посланицу у Скупштину АП Војводине изабрана 2020. године, док је 2017. године именована за председницу Скупштине града Кикинде. Међу првих десет на листи СНС- а је шеф посланичке групе СНС у Скупштини Војводине и дипломирани правник из Сремске Митровице Дмитар Станишић, одбнорник је у Скупштини Града Сремска Митровица.  На листи иза њега је Александра Малетић, која је  изабрана за потпредседницу Скупштине АП Војводине 2020. године. За одборника Скупштине Града Новог Сада бирана је 2012. године на листи  СНС-а. Била је Народни посланик у два мандата. Пви пут је изабрана 2014. године, а потом и у следећем мандату од 2016. до 2020. године.

Фото: Dnevnik.rs

Од коалиционих партнера „највишу позицију” на листи, односно шесто место добила је дипломирани правник Милица Божић председница општинског одбора СДП-а у родном Панчеву, одборник и посланик у парламенту Војводине. Одмах иза ње је заменик председника Одбора за равноправност полова Мирослав Родић из Бачке Паланке. Извесно време је био заменик председника општине Бачка Паланака и покрајински посланик.


Новосађани најбројнији

У овом сазиву од 120 посланика 41 је из Новог Сада, по деветоро из Суботице и Панчева, седморо из Зрењанина, шесторо из Сремске Мировице, петоро из Сомбора, четворо из Кикинде, по троје из Бачке Паланке и Сенте, по двоје из Врбаса, Руме, Старе Пазове, Инђије, Вршца, Титела, Бечеја, Кањиже и Куле и по један посланик биће из Шида, Нове Црње, Оџака, Пећинаца, Бачког Петровца, Новог Бечеја, Темерина, Аде, Опова, Беочина, Апатина, Малог Иђоша, Пландишта, Нове Пазове и Алибунара.


Први на листи коалиције СПН је Станко Пужић, дипломаирани инжењер менаџмента из Народног покрета Србије из Панчева. На другом месту је доктор политичких наука и дипломата Михаило Бркић из странке „Србија-центар СРЦЕ”.  Мандат је добио и Ђорђо Ђорђић, кошаркашки тренер, док је  на четвртом месту  Тамара Максић из Зелено-левог фронта, по струци економисткиња. На петом месту се налази Габријела Висингер Милутиновић (ССП), по струци мастер васпитач.

Председник Извршног одбора(СВМ) Балинт Јухас предводиће ту странку у покрајинском парламенту.  Он је од новембра 2012. заменик је секретара Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова. Иза њега је др Баги Бојан који је стекао диплому на смеру опште медицине, затим завршио специјализацију из области анестезиологије и реаниматологије. Председник је Удружења лекара и стоматолога војвођанских Мађара. Од 2016. године је покрајински посланик СВМ-а. Хајналка Бурањ, поново ће имати посланичко место у покрајинском парламенту. Од 2016. до 2018. била је посланица СО Сента, а од августа 2020. године је посланик у Скупштини Војводине.

Први на листи коалиције „Нада” je  дугогодишњи члан и функционер НДСС-а Бранислав Ристивојевић. Сем кратког радног искуства у НИС-у све време ради на Правном факултету у Новом Саду, где је био и декан од 2018. године. Био је саветник некадашњег премијера Војислава Коштунице, а касније председник Покрајинског одбора и покрајински посланик, као и одборник у Новом Саду. На локалним изборима 2008. био је кандидат за градоначелника Новог Сада испред листе ДСС-НС. Иза њега је шеф посланичке групе у Скупштини АПВ др Горан Иванчевић из Новог Сада.

Фото: Dnevnik.rs

Председник покрајинског одбора СПС, генерални директор ЈП „Србијагас” (од 2008. године), генерални директор ФК „Војводина” и председник РК „Војводина” и доктор техничких наука Душан Бајатовић први је био на листи за покрајинске изборе. Био је посланик и шеф одборничке групе СПС-а  у Скупштини Државне заједнице Србија и Црна Гора, затим у Народној Скупштини РС, као и у Скупштини АП Војводине и потпредседник Покрајинске владе. Био је народни посланик у Народној скупштини РС од 2007. године као члан СПС-а и бивши је посланик у Скупштини Србије и Црне Горе и Скупштине Војводине.  У више мандата био је потпредседник главног одбора СПС- а и председник Покрајинског одбора те партије у Војводини. 

Друго место на листи припало је коалицином партнеру ЈС и кандидату Мирославу Бошковићу. Члан је извршног одбора странке, а био је и посланик у претходном сазиву Скупштине АП Војводине. Трећа на листи кандидата је потпредседница извршног одбора главног одбора СПС- а Александра Ђанковић. Она је изабрана је за потпредседницу Скупштине АП Војводине 2020. године. Сада је запослена у ЈП „Србијагас” у кабинету генералног директора и ангажована на пројекту изградње гасовода „Турски ток“ као руководилац одељења у служби финансија. Четврти на листи је Бранко Ћурчић који је  члан је покрајинског одобра СПС у Војводини, извршног одбора ПО СПС Војводине и председништва СПС, иначе потпредсеедник Покрајинске владе. На шестом месту је дипломирани инжињер пољопривреде Милорад Радојевић, који је од 2016. године члан Градског већа за привреду у Новом Саду.

Када је реч о Руској странци носилац листе је Љубица Бертовић, мастер психолог из Суботице, која ради као помоћница директора „Парка Палић“ биће једина преставница у војвођанском парламенту. 

Силвиа Ковач

Фото: „Дневник”

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести