ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ ДУБАИЈА: Циљ је да ПОБЕДИМО, а ја ћу им свакако бити крив! Суочавамо се са ЖЕСТОКИМ нападима

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности из Уједињених Арапских Емирата, где у Дубаију учествује на Самиту о климатским променама - ЦОП28 у организацији Уједињених нација.
v
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

O сусрету са Мохамедом бин Заједом

О разговору са првим човеком емирата, Вучић је рекао да је огромна част што је разговарао са њим првог дана састанка.

- Није имао посебне билатералне састанке, само са малим бројем лидера. Пре мене је био Џоко Видодо, Ердоган, Макрон, Шолц. И ту се малена Србија некако увукла, срећан сам и поносан на углед наше земље овде у Емиратима - рекао је председник.

Додаје да су нам шеик Мухамед и Емирати од огромне помоћи у односима са свим другим земљама.

O изјави Сергеја Лаврова у Скопљу

О састанку ОЕБС-а у Скопљу, где је Сергеј Лавров рекао да Србија неће ући у ЕУ уколико не уведе и санкције Русији, председник Вучић је рекао следеће:

- Он је причао и о много важнијим стварима за Србију и српски народ. Нажалост, ми не волимо шта други говоре ни када долази са запада, или са истока. Ми бисмо волели ад хок оцену о политичарима које не волимо. Суштински, Лавров је све истинито рекао. Он је причао и о томе како је наша земља варана после Бриселских споразума још од 2013. године - каже председник.

Истакао је да се поставља питање шта ми можемо да променимо, како бисмо сачували своју децу, да немамо ратове и да напредујемо.

- С изузетном тачношћу је Лавров дефинисао те ствари. Моје питање је само шта ми можемо да променимо у свом односу. Ово је моје питање нама, а не Лаврову, када све то знам, а знам све то много у горем облику. Суштина је у томе да су нама прилично везане руке, али се држимо боље него што би ико очекивао - казао је Вучић.

О КиМ и уценама: "Мени не могу ништа, али могу земљи"

Додаје да није овде у питању Александар Вучић, већ цела наша земља, када је говорио о уценама по питању КиМ.

- Мени не могу ништа, али могу земљи. Људи то морају да разумеју, и то се неће променити. Немојте да вас подсећам шта се дешавало раније. Данас видим да су неки били у посети Немачкој, и говорили да ће све испунити и да ће цветати руже - рекао је председник.

Вучић истиче да смо добар посао направили по питању отварања кластера, и да је ЕК то прихватила и признала.

- Али кажу да ће зависити преговори од разговора са Приштином. И важно је да људи виде да је то једино што је њима важно - додаје он.

O нападима опозиционих медија и прљавој кампањи

На питање када је последњи пут чуо нешто лепо о себи на Н1 и Новој С, он каже да је по секундама и минутима само у последњих месец дана потрошени десетине милиона евра да га сруше.

- Онако, мало вам подилази сујети када видите колико новца улажу не би ли вас оборили. На људима је да процене који су то разлози. Ја веома ретко гледам то, нисам никада чуо лепе ствари да говоре о мени. Јасно је да су њихове телевизије и новине постављене само као један уиграни апарат или строј који треба да рашири мржњу према једном човеку - истиче председник.

O стабилности економије

Истакао је да нам је потребна стабилност, и запитао је и шта ће бити ако дође до сукоба у Латинској Америци, или негде другде.

- Шта ћемо онда да радимо. Онда ће кризе у енергетици и другим сферама бити много јаче. И онда ће опет држава морати да реагује, да субвенционише. Увек је потребно да имате добру резерву, и наше су на историјском максимуму, као и златне резерве. Ми на рачуну имамо скоро пет милијарди евра. Ми смо далеко од банкрота. Много развијеније земље су ближе банкроту - казао је Вучић.

Додаје да стојимо одлично, и да ћемо имати простора за нова повећања плата и пензија.

- Данас је отишло 20.000 пензионерима, активне су и студентске картице. За средњошколце верујем да ће до краја недеље бити решено, ми ћемо до понедељка пребацити новац самоуправама - каже председник.

О телефонском центру и кампањи за изборе

Вучић каже да не разуме зашто се подигла халабука око телефонског центра из ког су звани људи пред изборе.

- То наравно није кажњиво. Они хоће да спрече сваки вид кампање. Дакле, ако нисте у стању да покуцате пристојно на врата, да поразговарате са грађанима искрено о плановима... Шта је у томе проблем. Како ви мислите, да никада не чујете грађане, да ставите камеру испред себе и говорите шта и како. То је део сваке кампање у свету - рекао је он.

Председник додаје да некада тамо раде волонтери, а некада људи који добијају дневнице.

- Где то на свету није дозвољено? Ви у 12 сати добијате извештаје одбора о излазности. То прате страначки активисти, и онда хоће да изведу на биралишта људе које могу. Шта хоћете, да се не бавимо ничим, да слушамо како нас вређате и ударате маљем по глави. То су уобичајене флоскуле - додаје Вучић.

Коментаришући изјаву Владимира Обрадовића, да ће у Београд на води сместити младе, Вучић каже да сви они који су хтели да руше Београд на води сада купују станове тамо.

- Питао бих сада, да ли мисли у мочвари или змијарницима да смести те људе. Али добро је ако су променили мишљење, ја сам срећан и радујем се због тога. Лепо је да некоме признају резултате - додао је председник.

Мењају мишљења, посебно када седну код амбасадора на канабе, казао је он о представницима опозиције.

- Изборна трка траје увек. За нас је тешка ова кампања, много тешка. Суочавамо се са жестоким медијским нападима, у којима нема ништа рационално. У којима је мета само породица, а не програм и планови. Данас сте ме питали о емисији, видео сам исечак, то је већ трагикомично. Сви се скупе, заклињу се у цвет и у мед да ће да сруше Вучића. Овај што ужива кокаин се повукао са избора, али остаје на листи. Како ли ће Бошко Обрадовић, који се бори против дроге са њима у коалицију - запитао је Вучић.

Председник истиче да подршка листи "Србија не сме да стане" расте стално, и да је веома порасла у Београду.

- Не знам шта значи спринт или маратон, важно је ко први прође кроз циљ. Циљ је да победимо, а ја ћу им свакако бити крив. Крив сам и за Звезду и Партизан, и када падне снег, киша... Данас сам се смејао, схватио сам да када неко позове другаре, шмрче кокаин, сам се снима и све, опет сам ја крив.

Он је на крају разговора позвао грађане да дођу на сутрашњи скуп у Београду.

Курир

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести