ИЗВИЊЕЊЕ ЗБОГ УВРЕДЉИВОГ ГОВОРА Несторовић користио погрдан израз за Роме у Скупштини Србије

Бранимир Несторовић, посланик из групе грађана "Ми, глас из народа", јуче је на конститутивној седници Народне скупштине, понашање дела одборника окарактерисао изразом "Цигани, циганија", који је за припаднике ромске националне мањине у најмању руку увредљив.
branimir nestorovic
Фото: Youtube Printscreen

Бранимир Несторовић се у телефонском разговору са председником Националног савета ромске националне мањине Далибором Накићем, извинио.

Тим поводом реаговао је и председник Националног савета Рома, Далибор Накић.

"Национални савет ромске националне мањине прихвата извињење које је др Бранимир Несторовић, представник групе „Ми, глас из народа“, упутио председнику Националног савета Рома, Далибору Накићу у телефонском разговору. Изразио је своје дубоко жаљење, схватајући последицу изговорених речи, као и како то утиче на ромску заједницу.

Национални савет ромске националне мањине осуђује, и у најмању руку сматра непримереним коришћење погрдних израза у било ком контексту, нарочито када могу да подстакну нетрпељивост према Ромима и стигматизацију.

„Апелујемо на све носиоце јавних функција да не користе термине који на било који начин могу бити увредљиви за припаднике националних заједница, нарочито ромске. Сматрамо да се овакве ствари неће више дешавати у друштвено-политичком животу наше лепе земље Србије", наводи се у саопштењу.

Телеграф

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести