КАКО РОЈТЕРС ЈАВЉА Србија разматра кандидатуру за домаћина и председавајућег COP29

Србија разматра могућност кандидатуре за домаћина и председавајућег климатског самита COP29, али још није дала званичну понуду, наводи Ројтерс, позивајући се на анонимне изворе.
zastava srbije, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Молдавија се већ пријавила да буде председавајући климатског самита COP29, како произилази из писма које је Министарство животне средине Републике Молдавије упутило другим источноевропским земљама, преноси британска агенција.

- Уз крајње поштовање према значају конференције COP29, Министарство животне средине Републике Молдавије... намерава да званично поднесе кандидатуру за председавање овим веома важним догађајем, наводи се у поменутом писму.

Молдавија се, међутим, није пријавила да буде и домаћин тог великог догађаја, тврди британска агенција, позивајући се на обавештене изворе.

Преговори о томе ко ће од Уједињених Арапских Емирата преузети домаћинство и председавање следећим климатским самитом је запало у геополитички ћорсокак, пошто земље Источне Европе не могу да се сложе око јединственог кандидата из тог региона, подсећа Ројтерс.

Према правилима УН, председавајући климатским самитом ротира се између пет глобалних региона и на државама у сваком од тих региона је да једногласно одлуче ко ће то бити.

Ако се поменуте земље не договоре око следећег предавајућег COP29, Уједињени Арапски Емирати могу да задрже председавање.

У случају да нема слоге око новог домаћина COP29, самит био могао да се одржи у Немачкој, где је седиште Секретаријата УН за климу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести