Ковач: Сијарто говорио о одлуци Мађарске да НЕ ПОДРЖИ чланство Приштине у СЕ

СТРАЗБУР: Чланица Делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Елвира Ковач изјавила је да је на данашњој пленарној седници један од гостију био мађарски министар спољних послова Петер Сијарто који је, поред осталог, рекао да није време да се прича о чланству тзв. Косова у разним међународним организацијама, укључујући Савет Европе.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Ковач је за Танјуг рекла да је главна тема данашње седнице био рат у Украјини, као и да је Сијарто о том сукобу говорио "из другог угла".

"Своје излагање је почео рекавши да се већини неће свидети оно што он има да каже. Он је рекао да је за Мађарску најбитније да што пре дође до мира, као и да Мађарска сматра да није најбоље решење такмичити се у томе ко ће више оружја да достави Украјини јер то није допринос миру", рекла је Ковач.

Додала је да је након његовог излагања, један од посланика шефу мађарске дипломатије поставио питања због чега је Мађарска гласала против пријема тзв. Косова у Савет Европе, и поред тога што је признала његову независност.

Сијарто је, наводи Ковач, рекао да се Мађарска залаже за стабилност на Западном Балкану, те да док се не виде никакви резултати када је реч о нормализацији односа Београда и Приштине, није време да се прича о чланству Косова у разним међународним организацијама, укључујући Савет Европе.

У име српске делегације, Ковач је Сијарта питала о правима националних мањина, након чега је мађарски министар спољних послова похвалио Србију и додао да су односи Мађарске и Србије на високом нивоу, делимично и због тога што Београд прихвата конструктивне предлоге представника националних мањина.

Она је навела да ће током летњег заседања, које траје до петка, бити изабран и известилац за мишљење који ће се бавити захтевом за чланство Приштине у Савету Европе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести