Линта: Увек ћемо се сећати убијених српских цивила у Мирловић Пољу у Далмацији

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је данас да ћемо се увек сећати седам српских цивила, убијених пре 30 година у Мирловић Пољу код Дрниша у северној Далмацији.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

Монструозни злочин над српским цивилима извршен је 6. септембра 1993. године, а жртве су биле старости од 55 до 86 година, саопштио је Савез Срба из региона.

Како се наводи, злочин је починила јединица Хрватских одбрамбених снага Девета бојна "Рафаел Бобан", која је добила име по једном од команданата Црне легије из времена НДХ.

Девета бојна је била у саставу 114. бригаде Хрватске војске, а њом је командовао следбеник усташког покрета Марко Скејо.

За тај злочин, као и за многе друге злочине које су починили припадници хрватских војних, паравојних и полицијских снага, још нико није одговорао, истиче се у саопштењу и додаје да Линта предлаже да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије.

Како се наводи, циљеви Меморијалног центра треба да буду, између осталог, борба за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог века и страдању нашег народа у домаћој и међународној јавности, попис страдалих Срба, попис стратишта где су убијани српски цивили и ратни заробљеници и чување трајног сећања на српске жртве.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести