У току локални избори у Врбасу, Ковину и Оџацима (ФОТО)

Локални избори за одборнике скупштина општина Врбас, Оџаци, Ковин и Косјерић и Скупштине града Зајечара одржавају се данас.
Izbori / Dnevnik foto
Фото: Дневник (Радивој Хаџић)

У Ковину и Косјерићу избори су редовни, док су избори у Зајечару, Врбасу и Оџацима ванредни. Локалне изборе у тим општинама расписала је 27. фебруара председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

У Врбасу је у седам часова ујутру отворено свих тридесет и шест бирачких места, од чега је 19 бирачких места у самом граду, а 17 у насељеним местима општине.

„До 14 часова излазност грађана је била 30,20 процената од укупног броја уписаних бирача. Није било већих проблема на бирачким местима и надамо се да ће тако и остати до затварања бирачких места," рекао је за “Дневник” председник Општинске изборне комисије Жељко Лаиновић изборни процес тече у најбољем реду.

Право гласа на локалним изборима у општини Врбас има тачно 35.947, а за нови сазив Скупштине општине Врбас се бира 36 одборника.


СНС: У Врбасу нападнути активисти странке

У Врбасу су данас физички нападнути активисти Српске напредне странке уз претње, псовке и отимање страначког материјала, саопштио је Медија центар за Војводину СНС-а.

"Седморица непознатих особа је након псовки физички напало двоје будућих кандидата Српске напредне странке за одборнике Скупштине Општине, Драго Бјелић и Јелена Антић, који су изненађени и уплашени овим поступком", каже се у саопштењу и наводи да је овај вандалски чин  пријављен полицији.
СНС апелује на политичке неистомишљенике да нико нема права да напада људе и ствара им трауме, да почну да воде фер и поштену кампању и помире се са чињеницом да су грађани указали апсолутно поверење и подршку Српској напредној странци и њеном председнику Александру Вучићу.

Демократска странка сматра да данашњи избори у Ковину, Зајечару, Врбасу, Оџацима и Косјерићу "пролазе у атмосфери страха, уцењивања и насиља".
"СНС је данас довела гомилу батинаша који пресрећу грађане, малтретирају их и прете у свим овим општинама", тврди ДС.


За свако одборничко место у просеку се бори пет кандидата, а укупно је 180 грађана општине Врбаса кандидовано за нови локални парламент.

До 13 часова на редовне локалне изборе у Ковину изашло је 23,3 одсто бирача од 29.145 грађана који имају право гласа, изјавила је Татјана Раденковић Јакшић, председница Општинске изборне комисије. Додала је да процес избора засад тече без проблема.

На локалним изборима у општини Оџаци учествују четири странке и две групе грађана.  Избори за сада протичу без неправилности.

До 11 сати на изборе у Оџацима изашло је 11,76 одсто  од 26.061 бирача.

Е. Марјанов

МУП: Аутомобил у Оџацима се самозапалио, ДС износи неистине

Министарство унутрашњих послова саопстило је данас да је пожар на аутомобилу М.И. из Оџака, председника општинског одбора Ромске партије, настао услед квара на гасним и електричним инсталацијама, због чега чега се аутомобил самозапалио и истакло да Демократска странка износи нетачне тврдње у вези овог случаја.

"Министарство унутрашњих послова, у циљу објективног и истинитог информисања јавности, указује да је спроведеном истрагом утврђено да је пожар на аутомобилу М.И из Оџака, председника општинског одбора Ромске партије, настао услед квара на гасним и електричним инсталацијама, због чега чега се аутомобил самозапалио", наведено је у саопштењу.

Истрага је показала, истиче МУП, да М.И, пошто му је комшиница указала на дим из аутомобила, није позвао ватрогасце већ је сам гасио пожар помоћу песка, а потом отишао у своју кућу. "С обзиром да није заврнуо вентил на плинској боци, плин је наставио да цури, па је дошло до експлозије боце".
У саопштењу се каже да је полиција обавила увиђај на лицу места и око аутомобила нису пронађени никакви трагови или докази који би упућивали на подметнути пожар, а комплетан извештај достављен је надлежном тужилаштву на дале поступање. 

Демократска странка, наводи се у саопштњу, политички грубо злоупотребљава Министарство унутрашњих послова, и тенденциозно и паушално, без иједног доказа, износи нетачне тврдње у вези овог случаја.
"Министарство унутрашњих послова очекује од Демократске странке да се уздржи од лажних оптужби на рачун полиције", каже се у саопштењу.

ДС је претходно навела да изјава локалних органа МУП-а да се аутомобил члана Демократске странке из Оџака, Мирослава Илића, сам запалио,  представља очигледан покушај заташкавања целог случаја.
"Изнова се у Србији уништава приватна имовина због политичких циљева, а органи који треба да штите грађане и њихову имовину, очигледно у таквим акцијама учествују", пише у саопштењу ДС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести