Маровић: Црна Гора немогућа без своје цркве, Митрополија њен симбол

ПОДГОРИЦА: Светозар Маровић, некада други човек владајућег црногорског ДПС-а и близак сарадник актуелног председника Црне Горе Мила Ђукановића, у првом појављивању "уживо" након што је са црногорским правосуђем постигао споразум о признању кривице и због чега је осуђен на затворску казну, изјавио је да "Црна Гора није могућа без народа, без демократије и своје цркве" те да "није тачно да Црна Гора није могућа без ове власти".
svetozar marovic Foto:  EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
Фото: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI
СПЦ је, за Маровића, "канонска црква", а Митрополија црногорско-приморска "симбол Црне Горе".
 
У укључењу "Инстаграм-уживо" контроверзног црногорског бизнисмена Душка Кнежевића, који је открио наводну аферу "Коверта" у коју су укључени представници ДПС и који се, док га потражује Црна Гора због наводних малверзација на њеној територији, налази у Лондону, Маровић је, говорећи о закону о слободи вероисповести, навео да је сличан закон планиран и раније, али да је повучен када су се, како је рекао, побунили он и тадашњи председник Црне Горе, Филип Вујановић.
 
Закон, сматра, треба повући, а захтеви власти у вези са законом су "неозбиљни и трагични".
 
Он тврди да сукоб председника Црне Горе Мила Ђукановића са СПЦ проистиче из његове "идеолошке позиције и политичког плана", јер, како каже, Ђукановић сматра да ће на тај начин "заокружити црногорски идентитет и државу".
 
У тој интерпретацији, Црна Гора је само "црногорска" и оних грађана који су Црногорци и гласају за ДПС, сматра Маровић.
 
Маровић је подсетио да је митрополит Амфилохије водио њега и Мила Ђукановића да добију благослов од тадашњег патријарха српског Павла и наводећи како сматра да је Амфилохије имао разумевања за бројна политичка и јавна питања.
 
Како истиче, спреман је да потпише проглас Здравка Кривокапића, носиоца опозиционе коалиције "За будућност Црне Горе" јер он "пружа руке помирења".
 
Иначе, Маровић се након хапшења 2016. нагодио са црногорским Специјалним тужилаштвом да "одслужи" три године и десет месеци затвора, а пристао је и да општини Будва врати 1,1 милион евра колико је тужилаштво проценило да је "ставио у џеп" као и да уплати 100 хиљада евра у хуманитарне сврхе.
 
Када је пушен из притвора након нагодбе, Маровић се склонио из Црне Горе и тренутно се налази у Србији.
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести