МЦП: Ђукановићева злоупотреба црквених тема вређа грађане

ПОДГОРИЦА: Митрополија црногорско-приморска саопштила је вечерас, поводом критика које је на рачун СПЦ изнео председник Црне Горе Мило Ђукановић, да његово мишљење о верским обредима, како кажу, “треба да буде његова приватна ствар” и да та тема мора бити ван домета пажње јавности, као и да његова злоупотреба црквених тема вређа грађане.
mcp
Фото: Printscreen

Ђукановић је рекао у среду у Словенији, где се одржавао Самит Европска унија - Западни Балкан, да је седам пута водио владу служећи држави и не служећи ниједној верској заједници.

"Нисам се повлачио по поду и лизао кашике, ширио пандемију и иза тога распоређивао људе, своје пријатеље верске фанатике из те верске заједнице постављао на одговорна места у држави, покушавајући да их представим као експерте. Нисам то радио. Свој посао сам радио одговорно, поносам сам на то што је иза мене остало и што остаје", казао је, поред осталог, Ђукановић.

Из МЦП су тим поводом саопштили да би оно што ''грађанин Мило Ђукановић мисли о црквеним верским обредима требало да буде његова приватна ствар и тема ван домета пажње јавности па и саме Цркве.

''Међутим, док је тај грађанин председник наше државе, дужни смо да се огласимо када он јавно вређа и понижава свештене радње које се спроводе на нашим духовним сабрањима", наводи се у саопшењу МЦП.

Како наводе, његови политички и идеолошки обрачуни са премијером и министрима Владе Црне Горе ни најмање не улазе у област интересовања Цркве, али злоупотреба црквених тема у сврхе Ђукановићевог политичког правдања и напада на друге актере друштвеног живота дубоко вређа осећаје великог броја грађана Црне Горе, преноси ЦдМ.

"Увреде са те адресе никако не доприносе стабилности и напретку државе чији је Ђукановић председник'', саопштено је из МЦП.

Како су навели, Ђукановић је претходне године пао на испиту познавања црногорског Устава, када је намеравао да уређује унутрашње устројство Српске православне цркве и њених епархија у Црној Гори.

"Функцију председника свих грађана која и постоји да персонално гарантује мир и стабилност државе, овај човек очигледно злоупотребљава како би узнемиравао и делио грађане", наводи се у саопштењу Митрополије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести