Михајловић: Без отпуштања у ЕПС-у, нико није донео одлуку о гашењу ТЕ

БЕОГРАД: Неистина је да неко жели да остави раднике ЕПС-а без посла, рекла је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и додала да нико није донео одлуку да се термоелектране гасе до 2030. године.
mihajlovic
Фото: Youtube Printscreen

"Лаж је, односно неистина, да желимо да оставимо раднике ЕПС-а без посла. Нико неће остати без посла. Па нико није остао без посла ни у одвајању делатности које смо спровели", рекла је Михајловић у емисији Уранак на ТВ К1.

Она је истакла и да неће престати производња електричне енергије из термо капацитета, као и да је у току изградња капацитета у Костолцу.

"Србија неће остати без струје, јер ћемо убрзано градити капацитете за добијање електричне енергије из других извора", рекла је она.

Истакла је да је њен посао да води енергетску политику државе, а да је на директорима да ту политику спроводе. Она је рекла и да није било никаквих одлука за изградњу термоелектране Колубара Б.

"Министарство није дало сагласност за изградну овог новог капацитета. Због политике ЕУ таксе на угљеник које ће Србија плаћати ће бити преко милијарду евра, а та нова електрана би то повећавала. Што би ми то радили ако имамо хидро потенцијал, ветар и сунце", рекла је министарка.

Додала је да не зна одакле наводи да ће она угасити све термо капацитет до 2030. године.

"Нико од људи на одговорним позицијама никад то није рекао. Не постоји ниједан документ, ниједне институције, где се то наводи. Зато кажем да је то манипулација", рекла је она.

На питање о чијој се манипулацији ради оценила је да претпоставља неког из ЕПС-а који је велика компанија.

"Зато није тачно да смо променили све одлуке. Колубара Б је почела да се гради пре 41 годину, утросено је око 400 милиона евра до сада, купљена опрема је застарела па према последњим проценама вреди 120 милиона евра. ЕПС суштински није направио теромоелекрану. Да су је урадили за прошлих 6-7 година не би био проблем, али сада се времена мењају", објаснила је она и рекла да не зна да ли је ЕПС правио неке договоре са извођачима радова.

Додала је да Колубари Б није разговарано на нивоу Владе Србије јер то није тема која доминира.

"Најважније је да ЕПС ради, да буде ефикаснији, да буду завршени пројекти што пре. Термо капацитет у Костолцу правимо деценију, а то нема нигде у свету. Ветропарк у Костолцу граде од 2016. године", указала је она.

Министарка се запитала и где пише да је била договорена изградња Колубаре Б, и додала да одлука о изградњу није била на седници владе, и није била ни припремана.

"Радим по енергетској политици и економском плану Владе. ЕПС нема одобрења да прави одређени капацитет. То смо рекли после прегледа документације. Закључили смо да не можемо да градимо нешто што ће у перспективи оптеретити државу и грађане", рекла је она.

Истакла је да годинама живи под оптужбама да је амерички шпијун и представник лобија те да не може на то да се обазире.

"Водим рачуна о енергетској стабилности земље. Људи на протесту су у већини били изманипулисани. Они који се са стране позивају на рударе, мислим да најмање за њих раде", рекла је она.

Истакла је да састанак са синдикатима ЕПС имала пред протест те да се није појавио само представник синдиката "Колубаре".

"Штета је што су људи изманипулисани. А имамо и пола милиона евра штете од протеста, који је без разлога", рекла је она.

На најаву да ће синдикати наредних дана код председника државе она је рекла да је то сасвим у реду.

"Информисан је председник о свему. И од мене, а верујем и од синдиката. Са Александром Вучићем сам разговарала и о енергетској транзицији, а то није једноставан процес, јер промене рађају многе отпоре. Забринутост људи је логична", рекла је она.

На примедбе из ЕПС-а да ће Србија имати мању производњу 2024. године када се повуку из рада неке термоелектране, али и због других разлога, она је рекла да су термоелектране Морава и Колубара А већ сада у "хладној резерви и готово да не производе" и одбила да кометарише изјаву директора ЕПС-а Милорада Грчића.

"Његова функција је озбиљна и јако утицајна. Моћнија од министра енергетике. Поставља га Влада Србије, али влада одређује полтику, а он је спроводи", рекла је она и додала да се није бавила питањем хоће ли Грчић остати директор.

Михајловић је закључила да је важно да се направе планови да Србија буде јака и снажна.

"Србија никад неће увозити електричну енергију. Важна је ефикасност рада ЕПС-а, да заврши постојеће и ради на новим пројектима", рекла је она.

Додала је да кроз политику енергетске транзиције ради за Србију 2030., 2040. и 2050. године и да не може да се бави неким споредним интересима.

Она је нагласила и да спор на релацији ЕПС и Министарство нема никакве везе са предстојећом седницом главног одбора СНС.

За Стефановића институционално, Шапићу добродошлица

У случају Небојше Стефановића држава треба институционално да реагује око одговорности, а Александру Шапићу ћу пожелети добродошлицу као што би је пожелела свима који долазе у СНС са жељом да раде, поручила је данас чланица Председништва СНС Зорана Михајловић.

Она је у емисији "Уранак" на ТВ К1 навела да ће пред седницу Главног одбора СНС бити одржано Председништво странке, а да ће се разговарати о раду одбора, ситуацији у земљи, раду сваког од министара, и истакла да се странка мора спремити за изборе који су готово сутра.

Рекла је да није СНС прича о Небојши Стефановићу, јер та странка има стотине хиљада људи који се свакодневно боре да се страначка политика види и да се помогне где год се може.

"Кроз контест Стефановић је лоша вест, јер се јасно види да је било проблема. Како ће СНС да се избори видећемо. Ја сам увек за одговорност било кога, немам ништа против да поднесемо рачуне и да неко други то преконстролише. Па да се види ко може даље, а ко не може", рекла је Михајловићева.

Додала је да са министром Стефановићем није имала посебну комуникацију, специјалне односе, нити посебне симпатије.

"Разочарало ме ово што се дешавало. Треба да држава реагује и институцијално утврди одговорност", рекла је она.

Михајловићева је навела да ће пожелети доброшлицу у СНС Александру Шапићу, јер су у ту странку доброшли сви који желе да раде, и додала да је то начин да се обнови енергија и људи који су сада у тој странци.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести