Михајловић: Желимо 40 посто енергије из ОИЕ до 2040.

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић данас је са замеником помоћника секретара САД за трговину Дејвидом де Фалком, разговарала о сарадњи две државе у енергетском и рударском сектору, са посебним освртом на зелену економију и обновљиве изворе енергије (ОИЕ).
Министарство рударства и енергетике
Фото: Министарство рударства и енергетике

Михајловићева је истакла да је за развој Србије енергетски сектор изузетно значајан, укључујући и план да у овој години започнемо нове пројекте у ОИЕ, саопштило је министарство рударства и енергетике.

"Много је простора да радимо заједно, како у обновљивим изворима, тако и у енергетској ефикасности. Ми смо сада у енергетској транзицији, 75% енергије долази из лигнита и термоелектрана и то је велики изазов за све нас. Сада правимо план како да задржимо термоелектране, да на одрживији начин производе електричну енергију, али и развијамо нове капацитете у другим изворима енергије. Желимо зелену Србију и да 40 одсто енергије производимо из ОИЕ до 2040. године“, поручила је министарка.

Навела је да су инвестиције у рударству и енергетици вредне 16 милијарди евра.

Према њеним речима, Србија је донела нове законе и сада има базу за даљи развој и инвестиције, са циљем да привуче нове компаније ради изградње хидро, ветро и соларних електрана

Заменик помоћника секретара САД за трговину је истакао да је сектор енергетике веома важан за САД, не само у погледу економије, већ и климатских промена и очувања животне средине као залог за будуће генерације, наводи се у саопштењу.

"Питање климе и зелена економија су важне теме за нас, тичу су одрживе економије и зелене транзиције. Много је интереса наших компанија да раде заједно, пуно је могућности за заједничке пројекте. Сјајне промене сте спровели у законима, посебно у ОИЕ. Србију видимо као лидера у региону у области енергетике", рекао је Дејвид де Фалко.

"Желимо да чујемо ваше приоритете и где можемо да се укључимо, да идентификујемо конкретне пројекте на којима можемо брзо почети да радимо. Важно је и да осигурамо да пројекти које реализујемо имају дугорочну вредност и да инфраструктура коју градимо буде за наредних 100 година“, истакао је Дејвид де Фалко.

Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести