Михајловић: Неувођење санкција Русији није подршка за напад на Украјину

БЕОГРАД: Потпредседница владе Зорана Михајловић оценила је данас да министар спољних послова Русије Сергеј Лавров својим изјавама злоупотребљава чињеницу да Србија није увела санкције Русији, покушавајући да покаже да наша земља подржава напад Русије на Украјину, иако се Србија јасно одредила према том сукобу гласањем за резолуцију УН којом се осуђује рат.
mihajlovic, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

"Србија се јасно определила према рату у Украјини, а тиме што нисмо увели санкције Русији, као што је урадила читава Европа, показује да води самосталну и независну политику. Уместо да поштује нашу одлуку о неувођењу санкција, упркос притисцима са којима се суочавамо, Лавров злоупотребљава ту чињеницу представљајући је као нашу подршку руској страни у сукобу, чиме врши додатни притисак на председника Александра Вучића и Владу Србије", навела је Михајловићева у саопштењу.

Како каже, иако Лавров говори о пријатељству две државе, оваквим понашањем на делу показује супротно.

Она је нагласила да Србија води самосталну и независну политику искључиво у интересу својих грађана.

"Политика владе и председника су очување мира и стабилности, регионална сарадња и приступање ЕУ. Све што не доприноси овим циљевима, укључујући и оно што говори господин Александар Вулин, нема везе са овом политиком", закључила је Михајловићева у саопштењу.

Лавров је изјавио у уторак на састанку са министром Вулином у Москви да је, узимајући у обзир недавно заоштравање ситуације на КиМ, потребно пронаћи решење на основу стриктног поштовања норми међународног права, на основу Резолуције 1244 СБ УН, уз пуно поштовање суверенитета и територијалног интегритета и легитимних права и интереса Србије.

Лавров је обраћајући се Вулину истакао да је став Русије када је реч о Косову непромењен и додао да је то више пута потврдио руски председник Владимир Путин.

Шеф руске дипломатије је рекао и да председници Руске Федерације Путин и председник Србије Александар Вучић разговарају телефоном, упоређују ставове и усаглашавају даље деловање.

Лавров је, такође, рекао да они који су у јуну спречили његову посету Београду по налогу својих "газда" треба да схвате да њихови "прљави трикови неће моћи да уздрмају руско-српске односе који су засновани на чврстом пријатељству наших народа и имају дубоке историјске, духовне, цивилизацијске корене".

Министар Вулин је на том састанку рекао да Србија, коју води председник Александар Вучић, не заборавља вековно братство и да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији и није постала део антируске хистерије.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести