Милићевић: Напад опозиције на РТС огољен атак на медије

БЕОГРАД: Потпредседник Социјалистичке партије Србије (СПС) Ђорђе Милићевић оценио је данас да напади опозиције на јавни сервис РТС представљају "огољени атак на независне медије са циљем да опозиција стави медије под контролу и води уређивачку политику".
milicevic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

У саопштењу за јавност, он је рекао да то није ништа ново, јер је "њихов лидер (Драган) Ђилас за време његове деспотске владавине управо тако и радио, доминирајући на медијском спектру Србије".

"Не интересује њих слободно новинарство нити су им битни независни медији. Њихов циљ је уплив у уређивачку структуру и руковођење РТС-ом као и уплив у РЕМ како би што пре остварили ситно-сопственичке интересе", додао је Милићевић.

Истакао да се то, међутим, неће десити јер је "РТС доказано независна медијска кућа чију уређивачку политику могу да воде искључиво стручни и професионални људи, независни новинари који су се својим вишедеценијским искуством доказали и постали препознатљиви извештачи аутентичних догађаја".

Додао је да су се, међутим, с обзиром да такво устројство медија не одговара Јанку Веселиновићу, Борку Стефановићу и њиховом гуруу Ђиласу, "дрзнули да коментаришу избор директора и главног уредника информативног програма РТС".

"За разлику од њих, председник Србије Александар Вучић и Влада Србије остају доследни у истрајавању на слободи медија и неће устукнути пред Ђиласовом пропагандом машинеријом оличеном у појединим квази-професионалним и кобајаги независним медијима", закључио је Милићевић.

Уједињена опозиција: Избор за директора РТС фарса

Рок за пријаву кандидата на нови конкурс за директора РТС истиче данас, а Уједињена опозиција сматра да је тај избор "обична фарса", прогнозира да ће бити нелегитиман и најављује да ће њихов следећи корак, како је Јанко Веселиновић рекао новинарима, бити позив грађанима да не плаћају претплату за јавни сервис.

Веселиновић је на прес конференцији испшред зграде РТС рекао да Управни одбор није успео да заинтересује људе од кредибилитета да се пријаве на ту функцију, а да су они који су то покушали одбијени, јер су, како тврди, указивали на незаконитости у пословању.

Указао је и да није расписан конкурс и за главног и одговорног уредника информативног програма РТС, иако је Небојша Љ. Стефановић годину дана у в.д. стању на тој функцији.

Према Веселиновићевим речима, следећи корак опозиције биће позив грађанима да не плаћају претплату РТС-у, што би, како каже, требало да подрже сви грађани.

Ипак, тај позив ће изгледа зависити од тога ко ће бити изабран за директора, судећи по Веселиновићевим речима да ће сачекати с позивом за неплаћање претплате 15-20 дана, да виде, како је рекао, шта ће се дешавати по питању избора директора.

На питање о даљим састанцима опозиције, које је иницирао председник СДС Борис Тадић, Веселиновић је казао да су у току консултације о термину следећег састанка и додао да ће Уједињена опозиција инсистирати да ти састанци буду тематски и да се баве питањима слободних и поштених избора, РТС-а, РЕМ-а...

На констатацију да је данас изрицање пресуде за напад на функционера некадашњег Савеза за Србију (СзС) Борка Стефановића у Крушевцу у новембру 2018. године, после чега су уследили грађански протести, које су преузели политичари, и да нису постигнути било какви резултати, Веселиновић је казао да је први протест у Крушевцу и Београду организовао СзС уз помоћ других организација и студената, а да је опозиција искористила све методе које су у њеној моћи.

Борко Стефановић је "допунио" Веселиновића оценом да је највећи успех протеста што се Србија ''пробудила'' и што су, како каже, Европа и свет видели шта се дешава у земљи, а да су највеће тековине протеста бојкот избора, за који каже да је успео, и окупљање опозиције.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести