Министарка Маја Поповић: НЕТАЧНИ НАВОДИ Маринике Тепић о Закону о спречавању корупције

БЕОГРАД: Министарка правде Маја Поповић саопштила је данас да је процес спровођења јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције потпуно транспарентан и у складу са закључком Владе, који је донет на основу Пословника Владе, а да су сви подаци о спровођењу јавне расправе доступни на сајту Министарства правде и порталу Е-консултације.
s
Фото: Youtube printscreen/24 Vesti

Реагујући на изјаву потпредседнице Странке слободе и правде (ССП) Маринике Тепић да је спровођење јавне расправе о Нацрту тог закона "један од најподмуклијих подухвата Вучићевог режима" и да је "најава забашурена само на интернет страници Министарства правде", министарка је истакла да су потпуно нетачни и наводи Тепићеве "да се, уколико остану тренутне формулације, отвара могућност да хиљаде јавних функционера, директори, в.д. директора, државни секретари буду заштићени и за лоповлук аболирани".

"Закон о спречавању корупције се мења и допуњује у складу са препорукама из Петог евалуационог круга Групе држава Савета Европе против корупције (ГРЕЦО), као и у складу са коментарима организације 'Транспарентност Србија' који су дати током јавних кансултација о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о управљању прадузећима у државном власништву", наводи се у саопштењу Поповићеве.

Како се наводи, изменама и допунама тог Закона, у складу са препорукама ГРЕЦО, проширује се и потпуно јасно прописује круг јавних функционера, па ће јавни функционер у смислу Закона о спречавању корупције бити и сваки државни службеник на положају, заменик директора Агенције за спречавање корупције, шеф кабинета председника Владе, шеф кабинета потпредседника Владе, саветник председника Владе, саветник потпредседника Владе и посебни саветник министра.

"Изменама и допунама закона нико неће бити заштићен и аболиран за лоповлук, па ни директори јавних предузећа, што се може видети и бар површним читањем измена и допуна Закона које су на јавној расправи. Предвиђено да се јавним функционерима сматрају управо директори, чланови надзорног или извршног одбора, као и представници Републике Србије, аутономних покрајина и јединица локалне самоуправе и на њих ће се, као и на остале јавне функционере, примењивати одредбе овог закона", наводи се у саопштењу. Министарка је још једном позвала све заинтересоване стране да учествују у јавној расправи и да се уздрже од дезинформисања јавности.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести