ЊЕГОВ ПРЕРАНИ ОДЛАЗАК ЈЕ ВЕЛИКИ ГУБИТАК ЗА СРБИЈУ Додик и Цвијановићева изразили саучешће поводом смрти Иштвана Пастора

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да су смрћу председника Скупштине Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора, Србија, Република Српска и Мађарска изгубиле човека који је познавао и разумео оба народа, и Србе и Мађаре, и њихове идентитете, као и да је цео живот и каријеру посветио њиховом приближавању.
sveca, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Његова смрт представља велики губитак за политички живот Србије, а остаће упамћен као племенит човек, предводник мађарске националне заједнице у Србији и велики поштовалац српског народа који је много учинио на јачању заједништва и изградњи поверења на добробит оба народа, наводи се у саопштењу Кабинета председника РС, преноси Срна.

У телеграму саучешћа упућеном породици, Скупштини Војводине и Савезу војвођанских Мађара, председник  Републике Српске је нагласио да су прераним одласком Пастора много изгубили, не само чланови породице, него и његови пријатељи из оба народа, и Срби и Мађари, на чијем повезивању, пријатељству и јачању сарадње је предано радио.

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да ће Иштван Пастор остати упамћен као политичар са визијом, који је на темељима међусобног поштовања, разумевања и партнерства, учврстио и обогатио везе између институција Републике Српске, Аутономне покрајине Војводине и Републике Србије.

Са искреним жаљељем примила сам вест о његовој смрти, а породици Пастор, Скупштини Војводине и Савезу војвођанских Мађара, упућујем изразе искреног саучешћа, наводи се у телеграму саучешћа Цвијановићеве.

Иштван Пастор преминуо је данас у 68. години после тешке болести.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести