НЕМАЊА СТАРОВИЋ: Приштина подгрева лажни наратив о Рачку, докази потврђују велику обману

НОВИ САД Државни секретар Министарства одбране Немања Старовић изјавио је да данас, 25 година након догађаја у Рачку, Приштина и даље покушава да оснажи лажни наратив да се тамо догодио масакр, иако је непобитно да се ради о једној великој обмани зашта постоји обиље доказа.
s
Фото: Youtube printscreen/ RTV Kragujevac

Старовић је за Танјуг рекао да су 15. јануара 1999. године припадници посебних јединица српске полиције спровели веома професионалну акцију на подручју села Рачак и том приликом је разбијен штаб 161. бригаде такозване Ослободилачке војске Косова и елиминисано 45 њених припадника, односно терориста УЧК.

"У данима који су следили, пре свега деловањем Вилијема Вокера, шефа верификационе мисије ОЕБС-а, креиран је наратив о наводном масакру цивила у селу Рачак, иако је непобитно да се ради о припадницима терористичке формације. О томе су сведочили налази, како наших истражитеља, тако и финских патолога који су учествовали у истрази, на челу са Хеленом Рантом", рекао је Старовић.

Према његовој оцени, тај наратив Вилијема Вокера је послужио да се оправда злочин агресије НАТО савеза на Савезну Републику Југославију, који је уследио.

"Данас, толико година касније, ми имамо обиље доказа који говоре управо у прилог чињеници да се ради о једној великој обмани. Можда су најзначајнији наводи из аутобиографске књиге Хелене Ранте, шефице финског тима патолога, која сведочи девет година након Рачка о томе под каквим притисцима је била, не само од стране Вилијема Вокера, већ и од финског министарства спољних послова", истакао је Старовић.

Како је навео, наративи креирани 90-их година се и даље с времена на време подгревају.

"Локално заинтересовани актери, попут привремених институција самоуправе у Приштини, чине све што је у њиховој моћи како би их додатно оснажили. Ипак, и сами су негде свесни колико је прича о наводном масакру у Рачку на климавим или стакленим ногама, и управо због тога покушавају да тај црни наратив или лажни наратив оснаже мерама правосудно-полицијске репресије", рекао је Старовић.

Он је подсетио на пример председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, који је годину дана, како каже, "провлачен по приштинским судовима због наводног изазивања расне и верске мржње, због тога што је рекао оно што сви негде и мислимо и знамо, да је Рачак једна велика обмана".

"На срећу, након годину дана малтретирања тај процес је пао на тзв. Врховном суду Косова, али је то само по себи било упозорење свим Србима који живе на простору Косова и Метохије, да не могу да говоре оно што представља истину, већ да морају да се помире са тим вештачки креираним наративом", навео је Старовић.

Према његовој оцени, свако ко жели да сазна истину данас има могућност за то, попут увида у сведочења Хелене Ранте и њене касније јавне и медијске наступе.

"Нажалост, то јесте феномен који се често понавља, да они који су били актери различитих догађаја постају спремни тек годинама касније да о њима јавно говоре и сведоче. Верујем и надам се да ће и други од непосредних актера, у годинама које су пред нама, у својим сведочанствима допринети откривању пуне истине. Али, понављам, нама је пуна истина о Рачку итекако позната", рекао је Старовић.

Како је навео, непобитно је да се ради о једној великој обмани и зато није ни чудо, што се, како каже, и у делу међународне јавности данас више тај случај не назива масакр у Рачку, већ обмана у Рачку.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести