ОДАТА ПОЧАСТ Спасилачка акција Халијард је тотални успех

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Данас се обележава 79 година једне од највећих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, мисије Халијард.
ТANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/bs
Фото: ТANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/bs

Потомци оних чији су животи спашени окупили су се данас на Галовића пољу, на чувеном Горском аеродрому како би одали почаст онима који су спасили њихове претке.

Данашњем догађају присуствовали су потпредседница Владе Републике Србије Маја Гојковић, Кристофер Хил амбасадор САД-а, Џон Капело председник Фондације Халијард, директор агенције БИА  Александар Вулин,  принц Александар Карађорђевић и потомци ослобођени пилота, али и потомци оних који су спасили савезничке пилоте.

Потпредседница Владе Србије Маја Гојковић истакла је значај данашњег догађаја за читав српски народ и изразила задовољство поводом доласка у Прањане који имају изузетан значај за читав наш народ.

Фото: ТANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ DARIO KONSTANTINOVIĆ/bs

"Изузетно ми је задовољство што сам овде у Прањанима просторно малом, али историјски великом пољу које је на мапи света уписано као симбол храбрости, племенитости, солидарности заједничке борбе за слободу у Другом светском рату.

На овом месту одајемо заслужену почаст људима огромног срца који су учествовали у овој спасилачкој акцији", рекла је Гојковић.

Амбасадор САД Кристофер Хил говорио је о важности поштовања овог догађаја и народа који је направио велики подвиг.

"Ми нисмо овде да разговарамо о бруталности тог рата у историји, ми смо овде да изразимо почаст људима који су се борили том рату и у тој тешкој ситуацији која је кулминирала овде у Прањанима. Шта год да кажемо овде неће се дуго памтити, али оно што су ти људи урадили пре 79 година никада се неће заборавити", рекао је амбасадор Хил.

Председник Фондације Халијард Џон Капело захвалио се свима који годинама учествују у обележавању годишњица Операције Ваздушни мост, и истакао значај тога што се сваке године прикључи неко нови јер је важно и да млади људи схвате значај овога што је урађено у прошлости.

"Није ово само једна чудесна историја, спасавање 500 америчких пилота и савезаника током периода од пет месеци баш испред носа непријатеља, а да нису били примећени, без иједног јединог губитка, то је један тотални успех", рекао је Капело.

Операција Ваздушни мост сматра се за једну од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељски линија у историји ратова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести