ОВО СУ УСЛОВИ: Ево шта тражи Коалиција против насиља да би изашли на изборе

БЕОГРАД: Представници коалиције "Србија против насиља" представили су данас документ за који су рекли да се наслања на договор који су потписали са Прогласом о изборним условима и у коме се, поред осталог, тражи доношење лекс специјалиса који би обухватио све мере које предлажу.
Radomir Lazovic, SPN, Youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије навео да би парламент требало да формира комисију за контролу избора у којој би била и опозиција, цивилно друштво, као и представници власти и која би имала извршна овлашћења.

Он је рекао да ће дугорочно предложити измене закона које би по узору на Северну Македонију предвиделе прелазну владу у којој би опозиција од расписивања да одржавања избора имала, како је рекао, најмање два министра и то за локалну самоуправу и МУП.

СПН тражи и да се регулише бирачки списак и да се омогући његова контрола, а један од захтева је и да на локалним изборима могу да гласају само они који имају пребивалиште на том месту најмање шест месеци.

Ова коалиција очекује и промене у медијима, да се поштује пропорционална заступљеност свих парламентарних група, а сматрају да су потребне и смене у РЕМ-у и РТС-у.

СПН сматра и да носилац листе не може да буде лице које није кандидат на листи, а траже и да скупштина усвоји извештај о налазима ОДИХР-а, да влада обезбеди спровођење захтева, као и да се донесе лекс специјалис са приврменим важењем који би обухватио све наведене мере.

Када је у питању датум одржавања београдских избора, 2. јун, Лазовић је рекао да они не говоре о датуму већ о изборним условима и да желе изборе у року који омогућава, како је рекао, да се њихови захтеви испуне.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести