Покрајинска влада: 2,8 милиона за уређење Патријаршијског двора у Карловцима

НОВИ САД: Покрајинска влада је данас утврдила Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изради новог Регионалног просторног плана АП Војводине за период од 2021. до 2035. године.
p
Фото: vojvodina.gov.rs

Важећи Регионални просторни план АПВ донет је за период од 2011. до 2020. године, чиме његов временски оквир истиче ове године. Израда новог плана за подручје АП Војводине координисана је са активностима на изради Просторног плана Републике Србије од 2021. до 2035. године. Тиме ће Регионални просторни план дати решења за дугорочне основе организације, уређења, коришћења и заштите простора АП Војводине усаглашена са новим републичким просторним планом.

Упоредо с израдом Регионалног просторног плана биће израђена и стратешка процена његовог утицаја на животну средину.

На седници је утврђен текст Споразума о сарадњи Покрајинске владе с Владом Републике Српске на реализацији заједничких пројеката у области високог образовања и научноистраживачке делатности, посебно у правцу њихове интернационализације, дигитализације и повезивања са иновативним решењима у привреди.

Документом је предвиђена сарадња Универзитета у Новом Саду, чији је оснивач АП Војводина, са универзитетима Републике Српске – Универзитетом у Бањој Луци и Универзитетом у Источном Сарајеву, с акцентом на заједничком пропорционалном учешћу истраживачких тимова, састављених од истакнутих научника, сарадника и студената партнерских институција.

Донето је и решење да се Епархији сремској у Сремским Карловцима усмери 2,8 милиона динара за уређење Свечане сале Патријаршијског двора у Сремским Карловцима поводом обележавања јубилеја – 100 година од уједињења Српске православне цркве.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести