Полицајци раздужују опрему, Срби са севера КиМ дају оставке у суду

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Све српске судије завршиле су процес повлаčења из Основног суда у северном делу Косовске Митровице, рекао је новинарима судија Апелационог суда и члан Судског савета у Приштини Никола Кабашић.
s
Фото: Tanjug/I. Radulović, ilustracija

Ово је крај реализације оне најаве из Звечана, данас су судије које нису стигле јуче да пошаљу своју оставку судском савету Косова то учиниле са званичних мејлова. И то је то, излазимо из суда, рекао је Кабашић.

Додао је да у суду остају колеге Албанци и административни радници.

Сви Срби поднели су оставку и сада чекамо начин на који ћемо да се раздужимо са предметима, опремом и канцеларијама, рекао је он.

На питање новинара "да ли ће се вратити у косовски суд ако се постигне договор", он је рекао да може да говори само у своје лично име и додао да се он неће вратити.

Нешто раније је стигла вест да српски полицајци из све четири општине са севера КиМ који су поднели оставке, од јутрос долазе у станицу полиције у Косовској Митровици како би раздужили опрему и наоружање.

Они у мањим групама улазе у зграду полиције.

Због последњих једностраних потеза Приштине, више од 300 српских полицајаца јуче је напустило косовску полицију, тако што су уручили отказе и раздужили униформе.

То су затим учинили и српски полицајци на прелазима Јариње и Брњак као и Срби из Станице за контролу и надзор Лепосавић која се налази уз гранични прелаз Јариње.


Српска листа вратила посланичке мандате косовској скупштини

Посланици Српске листе вратили су данас посланичке мандате скупштини привремених приштинских институција.

То је потврдио Иљир Керчели, шеф кабинета председника скупштине, преносе приштински медији.

Политички представници Срба са севера КиМ саопштили су после састанка у суботу у Звечану да ће Срби напустити све политичке институције - скупштину и владу, као и четири општине на северу КиМ, али и правосудне органе, полицију и администрацију.

Градоначелници и одборници општина на северу КиМ јуче су поднели оставке, а српски полицајци на северу КиМ напустили су косовску полицију, раздужили униформе и данас раздужују наоружање.


Такође, и Срби запослени у америчкој фирми "Balkan International Security" који су били ангажовани као спољно обезбеђење Еулекса у северном делу Косовске Митровице, дали су колективан отказ, рекао је синоћ за КоС Сев један од бивших радника Игњат Вулетић.

Срби са севера КиМ су се повукли из косовске полиције након што су у суботу политички представници Срба и Српске листе донели одлуку да се повуку из свих косовских институција на северу покрајине због кршења бриселског споразума.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести