Пошта на КиМ ради нормално, најава о УКИДАЊУ ПЛАТНОГ ПРОМЕТА злонамерна

БЕОГРАД: Вршилац дужности генералног директора Поште Србије Зоран Ђорђевић рекао је данас за Танјуг да се пословање Поште Србије на Косову и Метохији засад одвија нормално и да верује да до укидања платног промета на КиМ неће доћи, оцењујући такву најаву као злонамерну и као покушај премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се Срби иселе са КиМ.
posta srbije postar, YT Al Jazeera Balkans
Фото: Youtube screenshot Al Jazeera Balkans

Најаву да ће Приштина укинути динар 1. фебруара на Косову и Метохији Ђорђевић је оценио као злонамерну и покушај премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да се Срби иселе са КиМ.

"Мислим да је намера косовских привремених власти на овакву меру типично злонамерна и директно је уперена против српског народа на КиМ те се види жеља приштинских власти да Срби не буду више на КиМ", рекао је Ђорђевић.

Навео је да председник Србије Александар Вучић који тренутно борави на Светском економском форуму у Давосу користи сваку прилику да светски лидери буду упознати са ситуацијом и додао је да поједини лидери схватају тежину ове ситуације и да се разматрају могућности да се ово реши на позитиван начин и да ће бити позитивне вести за наше грађане на КиМ.

"Ја сам дубоко уверен да до укидања платног промета на КиМ неће доћи, јер мислим да живимо у једном нормалном свету, да Србија данас показује једну велику озбиљност да се свака ситуација реши на најбољи могући начин, а то показује и ангажовање председника", рекао је он.

Навео је да мисли да је у интересу свих, а првенствено грађана Србије на КиМ, да све буде нормално, да пошта настави да ради, да се не деси ово што је, како је рекао, намера Приштине.

Када је реч о функционисању Поште Србије на Косову и Метохији, Ђорђевић каже да је за сада све нормално.

"Све што можете да урадите овде у било ком месту у Србији можете да учините и на Косову и Метохији. То су људи који су запослени у ЈП 'Пошта Србије' са свим правима, а грађани који живе тамо могу да обаве све оне послове и услуге које могу и на сваком другом месту од предавања пакета, пријема пакета, писама, финансијских услуга, пријема финансијских средстава, слања финансијских средстава па до тога рецимо као и пре неки дан чак и аплицирање за ваучере што значи да све нормално функционише и надам се да ће и после 1. фебруара све остати исто", рекао је Ђорђевић.

На питање како ће функционисати Пошта Србије на територији Косова и Метохије у случају укидања платног промета, Ђорђевић каже да се српски народ и они који живе на КиМ ослањају на Пошту Србије у случају финансијских трансакција те да верује да то такве одлуке Приштине неће доћи.

"Верујем да неће доћи до укидања платног промета, али ми свакако тражимо начине и алтернативе јер је наш задатак да радимо у интересу грађана, да пружимо све оно што има сваки наш грађанин по Уставу и дубоко сам уверен да ће победити разум и да привремене институције на КиМ и Курти који жели да се сви који нису Албанци, иселе са Косова и Метохије и тако добију етничку целину, да се то неће десити и да ће бити препознато од стране Европе и еврпоских лидера", навео је он.

Додао је и да Србија не тражи ништа што није нормално, да тражи само основна људска права.

"Мислим да је сасвим нормално да на тој територији на којој живе Срби све оно што се дешава може да се дешава као и у свакој нормалној земљи, а то је право на живот и право на све оно што има сваки човек у нашој земљи", рекао је он.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести