ОТВОРЕНА ЖЕЛЕЗНИЧКА СТАНИЦА ПРОКОП Вучић: Београд ће потпуно бити други град, биће другачија земља (ВИДЕО)

БЕОГРАД: Главна железничка станица Прокоп на коју се чекало пет деценија свечано се отвара данас, а председник Србије Александар Вучић је у 17:55 часова почео обилазак, чиме је започета свечана церемонија отварања станице.
t
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Како је рекао председник, са железничком станицом, Београдом на води и свиме што је урађено, од 2028. године када крене прва линија метроа, Београд ће потпуно бити други град, биће другачија земља.

Упитан да ли је морало да прође 50 година да би се урадило све ово, Вучић је рекао да се 1977. године види улазак у кризу и да све иде у неколико фаза.

Председник Србије је рекао приликом обиласка нове станичне зграде Београд центар да без обзира на то колико је било потребно уштедети у претходном периоду, није желео да одустане од изградње те станице, јер ће донети Србији здраву привреду и будућност.

Обилазећи новоотворену станичну зграду, Вучић је подсетио да је изградња почела још 1978. године и да се већ тада осећала криза и да су радови на изградњи због тога трајали дуго, а како је рекао, потпуно су обустављени 2001. године када је, додао је, почео тежак период за српски привреду.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 


Реч, две о станици Прокоп

Објекат станичне зграде се свечано отвара и пушта у рад на Дан ослобођења Београда, осам месеци од најаве да ће на тај дан и бити отворен. Станична зграда је приземна, постављена централно у односу на целокупан комплекс на Прокопу – „Хајд Парк Сити”, а у реализацију пројекта је уложено више од 20 милиона евра.

Зграда је висока 26 метара, дужина кровне конструкције подужно износи 80 метара а попречно 63 метра, а у зграду је уграђено више од 700 тона челика и 23 километра челичних профила, наводи фирма ПСП Фарман Београд која је градила станичну зграду.

Нова зграда ће имати 13 комерцијалних садржаја на више од 1.020 метара квадратних: ресторан, кафе, здрава исхрана, пекара, киосци, апотека, банка, мењачница, рент-а-кар, инфо пулт Туристичке Организације Београда, амбуланта, канцеларија МУП-а, билетарнице и просторије које користе железничка предузећа Инфраструктура Железница Србије, Србија Воз и Београдчвор.

Објекат је климатизован, биће вентилиран и грејан најсавременијим уређајима и системима са могућношћу даљинске контроле рада.

Западно од станичне зграде се планира и објекат надземне гараже са 568 места за паркирање, уз могућност проширења капацитета за додатних 96 места.

Дуж ободне интерне саобраћајнице комплекса планира се изградња 262 паркинг места на отвореном, а слободне површине између објеката су осмишљене као озелењени парк.

Објекат има два улаза, односно излаза, на северној и јужној страни, а испред сваког се налазе платои са урађеним озелењавањем и поплочаним површинама.

Објекат је прилагођен несметаном кретању и боравку особа са посебним потребама у складу са нормама приступачности железничком систему. Централни хол станичне зграде пројектован је као градски трг око којег су конципирани комерцијални садржаји који чине да станична зграда не буде само у функцији транзита путника, већ представља централно место дешавања целог комплекса.


Фото: youtube/printscreen/sergio spector

"Ми смо наставили изградњу са, неки ће рећи, невеликим кувајтским кредитом од 20 милиона. Онда још 61,2 милиона, кроз различите радове од 2014.-16, па од 2016.-22, па онда још додатних 15 милиона за ову станичну зграду. Имаћемо и шатл воз, који ће ићи највероватније према сајму. То ће бити дужине 900 метара само, али желимо да направимо то на најбољи могући начин", рекао је Вучић и истакао да ће спајањем са метроом, Србија бити потпуно другачија земља.

Фото: youtube/printscreen/sergio spector

Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас Београђанима Дан ослобођења Београда и истакао да је Београд на тај велики дан за град добио прелепу железничку станицу.

"Претходници су имали друге интересе и друге снове. Док ви сањате шта ћете да урадите за људе, они су размишљали углавном шта ће да ураде за себе. Али нећу данас ништа лоше да говорим о било коме, просто није ни тренутак, ни време", рекао је Вучић.

Желим да честитам Београђанима дан ослобођења града од фашизма, то је велики дан, поручио је председник.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Данас, 20. октобра, отварамо зграду у част Београда, слободе Београда и у част нашег слободарског града", навео је Вучић и истакао да се отвара 6.250 квадрата станичне зграде, за коју, како каже, стварно мисли да је на понос сваког грађанина наше земље.

Председник је истакао да ће Београд и Србија бити потпуно другачији када буде 2028. године отворена прва линија метроа.

"Додатна паркинг места ће бити потребна, поред гараже... јер ће ту и Телеком, Дунав осигурање и сви други овде имати зграде. Ово постаје нови центар града, сви ће хтети да буду ту, јер ће све бити на једном месту", рекао је Вучић и честитао свима који су учествовали у пројекту нове станичне зграде.

Нагласио је да је важно да људи виде резулате.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Имали смо могућност доношења храбрих одлука, јер није било мучења у коалицијама и кохабитацијама, где се не зна ко пије, а ко плаћа", навео је Вучић.

На питање да ли ће можда бити пројеката који ће бити обустављени у Србији због ситуације у свету, рекао је да то нико не може да гарантује, јер има све више проблема на глобалном нивоу.

"Синиша је увек оптимистичнији, када је реч о финансијама. Све је тежа ситуација у свету. За нашим оружјем и муницијом је навала, као алву за џабе да делимо. Сваког дана је све више проблема у свету. Не можете идеално да живите ако имате рецесију у Немачкој", навео је председник током обиласка нове зграде.

Подсетио је да су ММФ и Светска банка прогнозирале Србији у 2024. години раст од три одсто, а после 3,8 одсто, док за Европу очекују раст од 0,4 до 0,8 одсто.

"Убрзано се приближавамо резултатима земаља које су много развијеније од нас. Каква ће бити ситуација у свету, нико не може да предвиди", навео је Вучић.

Додао је да је станица у Прокопу сада лепа као станица у Берлину, само што је мало мања, али не и мање лепа.

Важно је да наставимо да сањамо, поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести