Градоначелник Зубиног потока: Јединице РОСУ повукле се с Газивода

ЗУБИН ПОТОК, БЕОГРАД, ПРИШТИНА: Градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је за РТС да су се косовске специјалне јединице повукле са вештачког језера Газиводе.
jedinice rosu
Фото: Tanjug (screenshot/special-ops.org)

Јединице РОСУ су се повукле, тренутно је мирно, рекао је Вуловић за РТС нешто после 14 сати.

На питање да ли је тачно да се косовски председник Хашим Тачи провозао чамцем по језеру, Вуловић је рекао да се није ни провозао, већ да се “крио у приобаљу”.

Он је додао и да је важно да нико није повређен, а ни ухапшен.

Истовремено  је затражио хитно реаговање државе Србије поводом упада РОСУ и косовског председника Хашима Тачија у ту општину и заузимања језера Газиводе, а оно што се десило на северу Косова и Метохије назвао је “тешком увредом”. 

Ако се следећи пут нешто слично буде десило нећемо моћи да држимо народ под контролом и овде ће се дешавати ружне ствари, рекао је Вуловић у изјави за ТВ Пинк.

Оно што се данас десило у Зубином Потоку Вуловић је назвао “тихом окупацијом” од стране јединица РОСУ и додао да је ситуација у тој општини напета и да су грађани “узбуђени и на ногама”.

Како је рекао, за Ибарски Колашин нема већег понижења од уласка косовског председника Хашима Тачија на ту територију.

Ми га осећамо као непријатеља српског народа и као ратног злочинца. Један такав човек је данас прошао кроз Зубин Поток без икаквих последица, а следећи пут ће сигурно бити дочекан како заслужује, рекао је Вуловић. 


Коцијанчић: Рачунамо на мир и уздржаност свих

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић позвала је у име ЕУ на мир и уздржаност поводом ситуације на Северу Косова
Она је нагласила да ЕУ озбиљно разматра извештаје који стижу са Севера Косова. 

Ми смо у блиском контакту са свим релевантним актерима како на терену, што укључује КФОР, тако и на нивоу врховних центара, поручила је Коцијачић. 

У додатном објашњењу Коцијанчић је рекла да “врховни центри”” подрзумевају власти у Београду и Приштини. 


Претходно је председник Србије Александар Вучић, који је и врховни командант Војске Србије, наредио стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости.

Наредба је пренета начелнику Генералштаба Војске Србије.

Наредби је претходила вест од јутрос да  око 60 припадника РОСУ распоређено у непосредној близини Газивода.

Како је било јављено, носили су дуге цеви, а један део је имао фантомке.

Заменик комаданта косовске полиције за север Бесим Хоти одбацио је притом тврдње званичника Србије о заузимању вештачког језера и хидроцентрале Газиводе и хапшењима на том подручју, те наводи да су они тамо због “једне посете”.

Он је за Радио Слободна Европа казао да је у том делу само у току “једна посета” и да за сада не поседује више информација.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је с друге стране потврдио да су око језера Газиводе распоређене специјалне јединице косовске полиције и казао да је РОСУ на северу Косова и Метохије мимо свих договора и споразума, и да су тамо како би Хашиму Тачију омогућили да обиђе то језеро.

Ђурић је на ванредној прес конференцији у Влади Србије навео да су снаге безбедности Србије подигнуте на највиши степен приправности.

Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Стефановић: Јединице полиције у стању највише приправности

Истовремено је потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности, саопштио је МУП.

Поводом напада Албанаца на север Косова и Метохије и хапшења Срба који нису починили било какво кривично дело, наложио сам директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности, истиче се у саопштењу.

Министарство унутрашњих послова ће наставити да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила, истакао је Стефановић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести