Реакције на Вучићев избор мандатара

БЕОГРАД: Након што је председник Србије Александар Вучић саопштио да ће нови мандатар за састав Владе Србије бити Ана Брнабић, уследиле су реакције политичара у Србији.
vlada srbije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић оценила је вечерас да је избор председника Србије Александра Вучића да за мандатара Владе предложи Ану Брнабић у најбољем интересу Србије и изразила уверење да ће Брнабић Србију водити путем сарадње са светом и даљег економског развоја и реформи.

"Сматрам да је одлука председника Србије Александра Вучића да за мандатара предложи Ану Брнабић донета у најбољем интересу наше земље и њених грађана, и након пажљивог сагледавања свих околности у којима се налазимо", навела је Михајловић у изјави за јавност.

Она је изразила уверење да ће нови мандатар уз подршку чланова Владе, али и председника Србије, наставити да води земљу путем сарадње са регионом, Европом и читавим светом, да Србију води путем даљег економског развоја, улагања у инфраструктуру и наставка започетих реформи у свим областима друштва.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Ружић: Промишљен, државнички потез

Потпредседник СПС Бранко Ружић изјавио је вечерас да предлог председника Републике Александра Вучића да мандатар за састав нове Владе буде досадашња министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, представља дубоко промишљен, државнички и политички одговоран потез.

"Потез који показује пре свега визију, широкогрудост и препознавање жеље оних који су власни да носе суверенитет ове земље, а то су грађани и грађанке Србије", оценио је Ружић у изјави за јавност.

Он је навео да је такође ово и епилог велике и заједничке победе СНС и СПС, двојице председника Вучића и Дачића, и армије бирача који су дали јасну поруку да желе политички стабилну, економски развијену, социјално праведну, међународно уважену и Србију европских вредности.

ЛДП: Добродошао сваки храбар потез

Сваки храбар потез Ане Брнабић, којим се мења оно што сматрамо лошим, бити у простору у којем је ЛДП до сада био ледоломац, који крчи пут, на којем је она са својом владом, као и свако други, добродошла, саопштила је Либерално демократска партија и истакла да је интересује политика, а не личност Ане Брнабић.

„Односи између ЛДП и Брнабић зависиће од њене спремности да направи разлику између Брисела и Москве, дефинишући као приоритет европску будућност земље, од њене способности да пресече гордијеве чворове у региону, од Босне и Херцеговине и Косова до Хрватске, што је предуслов чупања Србије из живог блата деведесетих“, истакла је та странка.

СПО: Избор још један корак у стварању модерне Србије

Српски покрет обнове поздравио је Вучићеву одлуку да за мандатара предложи Ану Брнабић.

Њен избор је, наводе у СПО, јасан показатељ да ће Србија наставити пут европских интеграција и да је одлучна у спровођењу реформи.

Овакав избор је још један корак у стварању модерне Србије, стоји у саопштењу СПО.

Шутановац: Небитно ко је мандатар, ништа не одлучује

Информација о имену мандатара за састав нове владе потпуно је небитна, јер Александар Вучић једини одлучује о судбини народа, изјавио је председник ДС Драган Шутановац поводом одлуке да се мандат за састав нове владе повери Ани Брнабић. 

Каже да је председник Србије Александар Вучић, након разговора са представницима владајуће већине и дела опозиције, одредио мандатара кога нико током тих разговора није предложио, те оцењује да то говори у прилог тези да се у Србији симулира демократија.

Нови премијер ће само преузети одговорност за сва нереализована обећања, навео је Шутановац у саопштењу. 

Фото: Tanjug

Обрадовић: Брнабић избор Запада 

Лидер Двери Бошко Обрадовић оцењује, поводом одлуке да се мандат за састав нове владе повери Ани Брнабић, да је очигледно да западни центри моћи имају веће поверење у Ану Брнабић, него у било ког другог из СНС или њиховог коалиционог партнера. 

Обрадовић је у саопштењу упитао да ли је избор Брнабић за председника владе Вучићев избор или избор Запада. 

Наводи и да нико не зна ко је Ана Брнабић, шта су њена политичка уверења, изузев, додаје, да цео живот ради за стране компаније и невладине организације и да је своје високо обазовање стекла на Западу. 

Он сматра да је избор Брнабић понижење и за СНС и за све социјалисте, који су, према Обрадовићу, имали лажно обећање врха СПС да ће Ивица Дачић бити нови премијер и да због тога треба да подрже Вучићев избор за председника.

Марковић: Није мој премијер

Ана Брнабић није мој премијер, изјавио је лидер ЈС Драган Марковић Палма.

Том кратком изјавом, достављеном Таnjугу, Марковић је реаговао на одлуку председника Србије да мандат за састав владе повери досадашњој министарки државне управе и локалне самоуправе.

Марковић је и раније негативно реаговао на могућност да припадница ЛГБТ популације буде на челу владе, а његов коалициони партнер, председник СПС Ивица Дачић, истицао да је то Марковићев од раније познат лични став.

Влаховић: Преовладао експертски уместо политичког избора

Председник Савеза економиста Србије Александар Влаховић је изјавио да је одлука да се мандат за састав нове владе повери Ани Брнабић добра и да му је драго што је преовладао експертски, а не политички избор.

Мислим да је то добар избор и драго ми је да је преовладао експертски у односу на политички избор, казао је Влаховић Танјугу.

Како је рекао, Брнабић има добру и завидну каријеру иза себе и показала је водећи Министарство за државну управу и локалну самоуправу да могу у кратком року да се постигну добри резултати.

Очекујем да ће она своје организационе способности у пуној мери применити и водећи нову Владу Србије и верујем да ће она својим радом дати лични печат раду нове владе, нагласио је Влаховић.

Фото: mc.rs

Вучковић: Брнабић ће ојачати реформски део владе

Економиста и досадашњи члан Фискалног савета Србије Владимир Вучковић изјавио је да ће Ана Брнабић, као нови премијер, ојачати реформски део Владе.

Надамо се да ће као експерт појачати реформски део Владе и да ће се реформе спроводити по плану, рекао је Вучковић Танјугу.

Вучковић очекује да ће Брнабић препознати важне области у даљим реформама, као што су јавна предузећа, државна управа и рационализација запослених, с обзиром да већ има искуство у томе као министар државне управе и локалне самоуправе пошто се тиме већ бавила.

Он, такође, очекује напоран рад на терену и конкретне резултате.

У том смислу је добро што је експерт на челу Владе, закључио је Вучковић, кога је НБС предложила за реизбор на место члана Фискалног савета.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести