Шиб: Бомбардовање било неопходно да би се спречио геноцид

БЕОГРАД: Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб изјавио је да је бомбардовање Југославије 1999. године било неопходно како би се спречила хуманитарна катастрофа и геноцид на Косову.
tomas sib
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Шиб је за РТВ рекао да је свестан да је бомбардовање Југославије контроверзно питање јер о томе није било одлуке у Савету безбедности УН.

Међутим, у том трентуку је морала бити донета нека одлука јер у супротном би настала хуманитарна катастрофа, а циљ је био избећи хуманитарну катастрофу и геноцид, рекао је Шиб.

И данас, како каже, 20 година касније верује да је то била тешка, али исправна одлука која је наступила тек када су била истрошена сва дипломатска средства.

У овом тренутку је, истиче, важно да Београд и Приштина наставе дијалог који ће довести до свеобухватне нормализације односа.


Мировић: Изјава није дипломатска, није истинита, није разумна

Изјава немачког амбасадора Томаса Шиба за РТВ није дипломатска, није истинита, није разумна (требало спречити наводну хуманитарну катастрофу и измишљени геноцид бомбардовањем), не приличи статусу амбасадора у сувереној земљи. Једноставно, сматрам да се на овакву изјаву мора реаговати у складу са одговарајућим принципима и конвенцијама, написао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свом Инстаграм профилу.


Чињеница је да Косово сада има новог премијера и председника и сада је терен припремљен за наставак дијалога о нормализацији. Сви су сагласни да се мора решити питање Косова, и да је то на добробит Србије, Косова и целог региона, рекао је Шиб.

Упитан да ли ће Србија моћи да рачуна на подршку Немачке у евроинтеграцијама уколико Београд настави да одбија да призна тзв. Косово, Шиб је одговорио да је то "хипотетичко питање", али да не би могао да буде толико песимистичан.

Liman
07.04.2021 • 23:36
Sram te bilo Švabo! Persona non grata pod hitno!
Salajcanin
08.04.2021 • 02:43
Proterati pod hitno!
Penzos
08.04.2021 • 07:20
Svaka zemlja, sa imalo ponosa, isterala bi ovog gada u roku od 24 sata.
Мунгос
08.04.2021 • 07:59
Упутити протестну ноту Немачкој, амбасадора одмах протерати и вратити нашег амбасадора, свести ниво односа на отправника послова. Немачку на стуб срама због геноцида над милионима људи, тражити одштету за други светски рат па и први. Да су се Руси питали, ова земља не би требала да постоји, него су је спасили Амери. Срамота за Европу, која полако постаје нацистичка творевина ткз. 4 Рајх.
EUR/RSD 117.2072
Најновије вести