СКУП СТОП НАСИЉУ Вучић: Да покажемо да смо нормална и пристојна Србија

У Новом Саду је одржан скуп Стоп насиљу на Тргу слободе на којем се око 30.000 окупљених грађана обратио председник Србије Александар Вучић.
1
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

На отварању скупа, присутнима се први обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а потом и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, те председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Потом се грађанима обратио председник Србије Александар Вучић који је посебно истакао добре односе Србије и Мађарске која је, како је рекао, највернији пријатељ Србије и најзначајније је подржава за улазак у Европску унију.

"Никада као данас нисмо имали овако добре односе између два народа, српског и мађарског", нагласио је Вучић.

Банат је био, нагласио је Вучић, један од најсиромашнијих делова Србије.

"Покушавамо да подигнемо Банат. Долазе нове фабрике у Панчево. Дошле су велике инвестиције у Зрењанин. Ово значи промену живота у читавом Банату. Покренули смо МСК. Ипак нисмо задовољни стањем у кикинди и северном Банату. Морамо много више. Довешћемо значајне инвеститоре у сва војвођанска места. У Новом Сад, где четири деценије није било нове фабрике, довели смо Делфај и Лир, развојни центар немачке компаније Континентал. Али то није све, долазе две велике инвестиције од по 50 милиона евра, Видећете у Новом Саду једног значајног произвођача чоколаде", рекао је Вучић.

Додао је да се данас граде путеви више него икада и ускоро ће Србија у томе престићи Хрватску.

Вучић је рекао да верује да ће Србија за годину и по дана бити прва у региону по висини плата.

"Ови што би насилно да мењају власт су увели нови принцип, а то је да није важно колико вас људи подржава већ колику буку дижете и колико сте насилни. Онда сам се замислио и рекао, а зашто ми ћутимо. Зар да се стидимио и да се плашимо оних који би фашистичким методама да преузму власт. Не плашимо се и нећемо да ћутимо, хоћемо да покажемо да смо нормална и пристојна Србија која хоће да гради и ради. Зато сам вас замолио да се у оволиком броју окупите у Новом Саду да им покажете да смо пристојна и нормална држава", рекао је Вучић.

Додао је да су се противници власти преварили у једној ствари.

"Они су помислили да ћемо да се уплашимо и повучемо када нас окруже. А кога да се плашимо? Ја им кажем, мрзите ме колико хоћете, али немојте да се служите насиљем и да рушите оно што су вредни грађани Србије изградили. Рекао сам да нећу да разговарам са Обрадовићем и Ђиласом. Али, обавеза је да се разговара са свима који су у Скупштини Србије, али то мора да буде дијалог, а не насиље", рекао је Вучић.

Да међународна заједница не притиска

Вучић је поручио међународној заједници да не наставља са притиском на нашу земљу и да неће одустати од става да за наставак разговора за Приштином прво треба укинути таксе. 
"Не зовите Србију, укините таксе и ми ћемо сами доћи", поручио је председник.

"Приштина се бахато и осионо понаша. Мисле да ће сваком врстом безобзирности, којој изложе Србију, ослабити нашу земљу. То што смо пристојни и тражимо разговор и дијалог не значи да смо слаби. Србија је данас много  снажнија него што је била пре пет, 10 или 20 година", нагласио је Вучић.
Поручио је да то морају да знају они који потцењују Србију и који мисле да ће да је баце на колена.

"Порука и мој одговор међународној заједници, која већ данима врши притисак и наставиће наредних дана да ме позивају и врше пристиска да одустанем од тога да нема наставка разговора док не укину таксе, јесте: Џаба сте кречили, не зовите Србију, укините таксе и ми ћемо сами доћи. Притисак вам никакав неће проћи", поручио је председник Србије.

Како је рекао, доста је било понижавања Србије и ниподаштавања нашег народа.
"Никоме нажао нисмо ништа учинили, испуњавали смо све своје међународне обавезе. Али, нећемо дати никоме да Србију гази", нагласио је председник.

Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

 

Процена је да је скупу присуствовало око 30.000 грађана. Многи од грађана носили су транспаренте попут "Ацо, Беочин те воли", којима се "идентификују" из којих све места долазе.

Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

На челу колоне носили су транспаренте на којима пише "Нови Сад за Вучића" и "Нови Сад уз Вучића".

Скуп, који обезбеђује доста полиције, првобитно је био најављен за петак, 12. априла, али је померен за дан раније да се не би подударио са скупом опозиције. 

Мировић: Политика насиља и сукоба неће проћи

- Предлажем да Ђилас, Обрадовић и Јеремић обиђу градилиште нове пруге која ће повезивати Београд, Нови Сад и Суботицу и можда ће тако, када буду видели како се тамо ради сваког дана у две, некада и три смене, схватити да људи желе бољи живот, радна места, уређену земљу, мир и напредак, без насиља, агресије и без мржње - изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је рекао да гледа у будућност и најавио градњу новог клиничког центра у Новом Саду, крај градње Технолошког парка, нове брзе путеве у Срему и Банату, снажнија пољопривредна газдинства и бољу социјалну политику земље, уз подршку грађана.

- Војводина снажно подржава такву политику, Војводина је уз Вучића, она је Србија, њен најснажнији мотор и најјача развојна полуга. Наставићемо са радом, како би поправили штету коју су нанели они који су растурили све што су могли током своје владавине. Водићемо политику равноправности свих који овде живе, посебно у Војводини, политику која показује љубав према својој земљи, а политика насиља и сукоба неће проћи - поручио је Мировић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић



Вучевић: Напредак Србије наш одговор љотићевцима и тајкунима

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поручио је да је председник Србије Александар Вучић капитен победничког тима који новим путевима, мостовима, школама, фабрикама и новим радним местима узвраћа љотићевцима, тајкунима и свима, који желе да униште све што вреди у Србији. 

Вучевић је рекао да је актуелна власт пре седам година из Новог Сада кренула у победе за Србију, Војводину и Нови Сад. 

Фото: Танјуг/ Раде Прелић

“Кренули смо из срца Војводине, из српске Атине, данас европске престонице младих,а сутра европске престонице културе, да мењамо Србију и наше градове и да стварамо оно што су грађани очекивали, оно што смо обећали, то смо и урадили”, поручио је Вучевић. 

Како је навео, у Новом Саду и Војводини су у протеклом периоду урађени нови мостови, школе, обданишта,путеви и булевари, културни центри, изграђена је нова зграда РТВ и научно-технолошки парк, али и отворене нове фабрике и индустријске зоне, нова радна места. 

“Све то је урађено без задуживања. Нема места у које се није улагало”, казао је градоначелник Новог Сада. 

Нагласио је да је то одговор онима који мрзе, који спроводе насиље, вређају и нападају жену и желе да униште све што вреди у Србији. 

“То је наш одговор и љотићевцима и тајкунима, нити смо вас се уплашили, нити можете да нас купите”, поручио је Вучевић. 

Дачић: Све имају, сем програма и подршке народа

Не постоји ниједан изборни систем на свету који мозе довести до тога да опозиција каква је сада у Србији преузме власт, јер нема кључно, подршку народа, рекао је данас министар Ивица Дачић у Новом Саду и поручио да се насиљем и агресивношћу не може ништа постићи и да 

Српска опозиција, истакао је, све има, сем идеја и подршке народа:

"Имамо једну групацију, не бих их ни назвао политичарима, недостају им политичке идеје...Које су идеје око којих се окупљају, који је то политички мото, осим насиља и жеље да се насиљем дође до власти, осим осим упада на јавани сервис, покушај упада у градску супстину, рушења градилишта, крађе саобраћајних знакова?", упитао је Дачић.

Он је рекао да недостатак политичке идеје и подршке доводи до тога да буду још агресивнији и насилнији.

Фото: Танјуг/ Раде Прелић
Фото: Tanjug/ Jaroslav Pap

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести