Смајловић: Гренел без устручавања, жесток притисак на обе стране

БЕОГРАД: Дугогодишњи новинар и уредник Љиљана Смајловић именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика председника САД за дијалог Београда и Приштине види као јасан знак да ће САД наставити да нас "терају да положимо једино оружје које имамо", а то је да спречавамо улазак Приштине у међународне институције и организације.
ljiljana smajlovic, Tanjug
Фото: Tanjug

Ричард Гренел је, каже Смајловић за Танјуг, представник тзв. "булдожер дипломатије", човек који се не устручава и који је дошао да изврши жесток притисак и на једну и на другу страну.

"Ако је у Приштини добио обећање да ће таксе бити супендоване, онда је, то је моја претпоставка, дошао овде да каже - "ви више не можете ни од кога да тражите да не признаје Косово" или "не можете да наговарате друге да не дозволе улазак Косова у Унеско или Интерпол", а јасно је да су Америкаци морали бити ти који су испословали да Косово буде позвано на скупштину Интерпола. Наставиће да нас терају да положимо једино оружје које имамо", рекла је она за Танјуг.

Како каже, да је на месту председника Вучића, за њу би то било неправедно и "бацило би је у очај", јер Гренел није дошао овде да буде поражен и да каже:"Вучић није хтео да уради оно што сам га молио".

"Мора да је предочавао неке непријатне последице непристанка и у том смислу је разговор био непријатан. Он се не устручава, то је та врста дипломатије и то мора бити непријатно и у личном смислу, а и да се пренесе јавности ", оценила је она.

Како каже, када амерички председник шаље изасланика и то скоро "непристојном" брзином, да одмах почне да преговара и пре него што Сенат потврди његово именовање, то значи да ће тај човек, кога сматрају "најтрамповскијим" од свих Трампових амбасадора, да се понаша у стилу "булдожер" дипломатије коју смо овде запамтили с Ричардом Холбруком.

"То значи да кад председников изасланик дође овде, да ће да изврши жесток притисак и на једну и на другу страну, а председник не именује изасланика да би овај доживео неуспех, нити да би доживео неуспех на самом старту. То значи да ће он у првим контактима да буде прилично бруталан у изношењу, типа - "ово је ситуација, нама је потребно да на крају признате Косово, реците како то да изведемо", каже она.

Она је додала да у Вашингтону, откако је са функције саветника за националну безбедност отишао Џон Болтон, више нема никога ко заговара политику по којој је Србији учињена неправда и по којој би Србија требало да буде ако не обештећена, онда бар да буде озбиљно третирана као неко коме је одузета територија.

Према њеном мишљењу, једино је Болтон био заступник теорије да је Америка учинила нешто погрешно 2008. године.

"То што је Гренел једно време био његов портпарол у УН, не значи да Гренел дели та уверења, а још мање значи да ће да их заступа као изасланик", каже она и додаје да ЕУ Србији не нуди више ништа, ни штап ни саргарепу.

"Нико у Европи, ни Макрон ни Меркел, а камоли остали лидери који се мењају великом брзином, не може да понуди Србији брзи улазак у Европску унију као неку врсту замене", каже она и подсећа да ЕУ неће одобрити почетак преговара са Северном Македонијом, при чему је пристанак те земље да реши спор са Грчком за њих био као кад бисмо ми признали Косово.

"То је за њих највећи успех, а шта су за то добили? Апсолутно ништа. Европљани који су вршили на њих жесток притисак да прихвате та решења са Грчком нису били спремни ништа да им понуде. Тако стоје ствари са Европом, а Американци заправо немају шта ни да нуде", каже она.

Она, такође, сматра да је Гренел отишао у Приштину да би тамо, и пре формирања владе, добио обећање да ће таксе бити суспендоване да би се преговори наставили.

"Претпостављам да је он такво обећање добио, али се такве ствари не саопштавају", каже Смајловић и истиче да Американци, било да се ради о Стејт департменту, Белој кући или Савету за националну безбедност, дају исте изјаве - потребно је да Приштина суспендује таксе и да Београд одустане од кампање за повлачење признања Косова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести