Србија и Немачка важни и поуздани партнери

БЕОГРАД: Министарка европских интеграција у Влади Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Немачке Акселом Дитманом о односима две државе, процесу европских интеграције, реформама које се спровде, ситуацији у региону и другим важним питањима, саопштено је из тог ресора.
Aksel Ditman i Jadranka Joksimović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министарка европских интеграција исказала је посебну захвалност Немачкој, као стратешком партнерству и највећем билатералном донатору Србије, за свеукупну помоћ и подршку у процесу европских интеграција. У протеклих 15 година Немачка је определила 1,6 милијарди евра бесповратне помоћи за различите пројекте.

Јадранка Јоксимовић навела је да је Србија недвосмислено опредељена да настави процес приступања Европској унији, и да, у том смислу, европске интеграције видимо као најбољи механизам развоја државе. Министарка Јоксимовић и амбасадор Дитман сагласни су да су реформе значајан сегмент европских интеграција и да би посебну пажњу требало посветити поглављима 23 и 24 која се тичу владавине права. 

Министар европских интеграција подсетила је да смо у досадашњој фази приступања отворили 10 поглавља, од којих су два привремено затворена, и најавила да очекујемо да, током естонског председавања Унијом - до краја године, отворимо њих још неколико за која будемо спремни.

Србија се, према речима Јадранке Јоксимовић, залаже за наставак дијалога Београда и Приштине и пуну примену Бриселског споразума. Спровођење договореног, посебно у контексту формирања Заједнице српских општина, много је - према њеном мишљењу, важније од формата разговора. 

Министарка је прецизирала да је Србија - верујући да је стабилност предуслов мира и развоја, спремна за сарадњу са свима. Она је, међутим, акцентовала потребу да се и остали понашају идентично и да на јасан и конкретан начин покажу да деле позицију Београда. 

Јадранка Јоксимовић и Аксел Дитман подвукли су значај самита о Западном Балкану 12. јула у Трсту и деле мишљење да би ЕУ и партнери са Западног Балкана који учествују на самиту требало да тамо изнова пошаљу јасну поруку о значају, и потреби, регионалне стабилности и сарадње.

Уверена да Србија заслужује место у Европској унији, Немачка јој - према речима амбасадора Аксела Дитмана, даје јасну подршку у наставку процеса приступања.Он је нагласио значај реформи и оценио да је Србија поуздан партнер Уније. 

Саговорници су констатовали да су односи две државе добри - тај податак попткрепљују немачке инвестиције у привреду Србије, и да се развијају у обострано задовољавајућем смеру.

Амбасадор Дитман, први највиши дипломатски представник једне од држава ЕУ у Србији који се састао са министарком за европске интеграције, пожелео је много успеха у раду и подвукао значај Министарства за европске интеграције.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести