Србија у понедељак отвара два нова поглавља са ЕУ

БРИСЕЛ: Србија ће у понедељак на Међувладној конференцији у Бриселу отворити још два поглавља у приступним преговорима са ЕУ - поглавље 6 које се бави правом привредних друштава и поглавље 30 о економским односима са инострансвом.   
eu srbija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Земље чланице ЕУ одлучиле су да Србији дају ”зелено светло” за отварање још два поглавља, чиме ће укупно бити отворено 12 поглавља.
Пред коначну одлуку о отварању нових поглавља земље чланице су, као и обично, размотриле напредак Србије у оквиру поглавља 23 и 24 која се односе на рефоме у области владавине права у земљи као и напредак у процесу нормализације односа са Приштином. 

Како Танјуг сазање у дипломатским изворима у Бриселу, све земље чланице нису биле задовољне укупним напретком који је Србија остварила у испуњавању Акционога плана за поглавље  23 који се бави рефомом правосуђа, антикорупцијском политиком, основним правим и правима држављана ЕУ. 
На основу тога донета је "политичка одлука” да Србија отвори два уместо три нова поглавља. 

У ЕУ очекују да ће Србија у првом делу 2018. године моћи да отвори још најмање три нова поглавља међу којима су поглавље 33 о финансијским и буџетским одредбама, поглавље 9 о финансијским услугама и поглавље 13 о рибарству. Ова три поглавља већ се налазе у радним телима Савета. 
Очекује се и да Србија током 2018. године преда Бриселу преговарачке позиције и за додатна поглавља. 

Европски званичници у више наврата су најављивали да ће 2018. година бити изузетно значајна за напредак у процесу проширења. Из Брисела поручују да обновљени моментум и залагање ЕУ за проширење регион мора да искористи радећи управо на својим унутрашњим рефомама и регионалној сарадњи. 
На сутрашњој Међувладној конференицији делегацију Србије предводи министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић. Земље чланице ће представљати естонски министар спољних послова Свен Миксер, а Европску комисију комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан. 

Предвиђено је да Међувлдина конференција ЕУ и Србије почне у 19:15 у згради Европског савета у Бриселу. 
Након Међувладине конфернције заказана је и конференција за медије на којој ће учествовати министри Јоксимовић и Миксер и комесар Хан.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести