Станковић: Мета у Медвеђи није говорио о независности КиМ 

НОВИ САД: Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић изјавио је данас да председник Албаније Илир Мета није ни у једном моменту поручио телу којим он председава да затражи од Владе Србије признавање независности самопроглашеног Косова.
zoran stankovic, r hadzic
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Станковић је, гостујући у емисији "Прави угао" на Радиотелевизији Војводине, казао да је албански председник био веома достојанствен и професионалан, те да је окупљеном албанском живљу у Медвеђи поновио више пута како они живе у Републици Србији и како све своје проблеме треба да решавају у складу са законима земље у којој станују.

Председник Координационог тела за три општине на крајњем југу наше земље напоменуо је да је током разговора у Сијаринској Бањи, на коме су учествовали одборници локалног парламента српске и албанске националности, вођен отворен разговор, те да нико није постављао увредљива питања, нити је на било који начин вређао Србију, јер би у супротном, како каже Станковић, то тело реаговало у складу са законима Србије.

На питање новинарке и водитељке те емисије Љубице Гојгић да ли је чудно зашто је албански председник боравио у приватној посети у Медвеђи, те зашто није примљен на званичном нивоу у Београду, Станковић је казао да су приватне посете пракса у последњих неколико година, те да је у такве посете долазио и бивши председник Албаније Бујар Нишани.

И неки албански министри су долазили, те приватне посете се обављају у договору са нашом амбасадом у Тирани. Другим речима, Валда Србије одобрава те посете. Мене нико није информисао зашто се обављају те посете, али ја сам имао задатак да прихватим те људе који су казали приликом своје посете пред окупљеним људима да су они Албанци који су грађани Републике Србије и да све своје проблеме решавају са надлежним органима Србије, казао је Станковић.

Он је истакао да је и актуелни премијер Албаније Еди Рама тако говорио током своје посете Прешеву, напоменувши да се Координационе тело за три општине нада да ће ускоро доћи до званичног сусрета председника Србије и Албаније, а који је најављен за следећу годину.

Говорећи о проблемима у општинама на самом југу, Станковић је означио економске као далеко веће у односу на политичке, истакавши да се Влада Србије и тело којим он председава труде да на сваки начин убрзају привреду и омогуће што бољи стандард.

Пре пет година је подељено прво 660 милиона, а две године након тога скоро 40 милиона динара бесповратних средстава за мала и средња предузећа, ове године није донета одлука о таквом субвенционисању, али досадашњим издвајањима запослено је негде око 270 људи, док се за наредну годину поново планира подстицај у износу од 40 милиона динара и ми очекујемо да ћемо у том периоду успети да обезбедимо та средства, казао је Станковић.

Он је коментаришући самоубиство хрватског генерала Слободана Праљка, а који је осуђен на учешће у заједничком злочиначком подухвату ондашњег хрватског руководства на територији Босне и Херцеговине на 20 година робије, казао да му није јасно како је неко успео унети бочицу у судницу и како је потпуно неразумљиво да обезбеђење, за које поуздано зна да је веома педантно, није брже реаговало.

Станковић је много пута као експерт вештачио и учествовао у одбрани пред Хашким трибуналом истакао је да Хашки трибунал није испунио своју сврху због које је првобитну оформљен.

Лично имам много "али" када је у питању Хашки трибунал, али мислим да је дошло време да се све то на један миран и аргументован начин размотри с обзиром да жртве заслужују да они који су убијали невине и одговарају, закључио је Станковић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести