Стефановић: Само јака војска гарантује мир и безбедност

Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да се наоружање за Војску Србије не купује како би се неко други угрозио, већ да би војска била јача јер када смо имали јаку војску, како је рекао, нисмо имали ратове и грађани су били безбедни.
Ministar odbrane Nebojša Stefanović, Foto: Tanjug/video
Фото: Министар одбране Небојша Стефановић, Фото: Танјуг/видео

"Када год је војска била јака нисмо имали ратове, нико нам није претио, нити угрожавао безбедност грађана. Ми не купујемо ново наоружање јер хоћемо да угрозимо некога, немамо аспирације ни према комсијама, нисмо то ни радили у историји, али имамо искуства која говоре да војска мора да буде јака", казао је за ТВ Прва.

Стефановић додаје да се и опремањем јача Војска Србије, као и спремност војске да одбрани земљу и грађане уколико нас неко нападне.

"Војска Србије је чврст бедем и спремни смо да ако нас неко нападне да се одбранимо, али хоћемо да јачамо још и зато радимо и на домаћој индустрији", казао је министар.

Војска Србије се бори и са све бољом привредом

Небојша Стефановић изјавио је да Војску Србију напуштају људи због пензионисања, али и због све боље привреде где су лична примања већа од тренутно просечне војничке плате која износи 500 евра.

Стефановић је на ТВ Прва подсећајући да је у периоду од 2004. до 2012. године Војску Србије напустило готово 20.000 људи, а да је 2008. године просечна плата била 274 евра, казао да је за претходних пет година војску напустило између 8.000 и 9.000 људи, али да је примљено између 7.000 и 8.000 људи.

"И даље имамо минус, али је драстично мањи него раније", рекао је Стефановић.

Министар додаје да осим повећања плате војницима у систему постоји и значајан скок побољшања услова.

Када је реч о такмичењу са привредом, Стефановић каже да није реално да се у Војсци да плата од 1.400 евра, али указује и на то да су данас плате све боље и да ће наставити да се труди да оне и у наредном периоду буду повећане.

У том смислу, наводи да је у претходних неколико месеци у Војсци повећана плата за 17 одсто, а да сада разговара и о следећем повећању за које се нада да би могло и да се оствари до краја ове године.

Како каже, он лично стално тражи повећање плате, али није нереалан и свестан је да ће до повећања доћи оног тренутка када то буде било могуће.

"Хоћемо да побољшамо услове, чинимо то свакодневно, хоћемо да војник буде војник, не желим да они буду скупљачи лишћа, да буду спремачице, већ да највећи део времена проведу обављајући свој војнички посао", казао је Стефановић.

Коменатрушићи спекулације да војници раде месечно и прековремено по 500 сати, Стефановић је указао да је то физички немогуће и додао да је сада таква ситуација да су исплате личног дохотка тачно у дан, као и обрачун прековремених сати.

"Не могу да кажем тачно када ће бити ново повећање, надам се да ћемо до краја године успети да имамо још једно повећање, економија земље иде јако добро, а захваљујући том расту отвара се простор да тражите повећање за оне који раде тежак посао", навео је.

На питање шта се дешава са становима за припаднике Војске Србије, Стефановић каже да се граде нон-стоп и да је до сада потписано око 1.200 уговора.

"Тим процесом држава је урадила велику ствар. Настављамо са тим процесом, нисмо били задовољни акцијом ''брзи прсти'', а и тешко је да сви буду задовољни јер у питању је огроман је процес. Цена је симболична, квадрат за 500 евра, то су стварно симболичне цене за трајно стамбено решење", казао је Стефановић.

Војска надокнади штету причињену током вежби

Небојша Стефановић изјавио је да Војска Србије поправи све што уништи током вежби на било ком полигону, па и на војном полигону на Пештеру, и нагласио да вежбе које су одржане на Пештеру нису биле усмерене против Бошњака.

Стефановић је коментарисао негативне коментаре из регионе по питању војне вежбе на Пештеру и рекао да се често неке земље у нашем комшилуку брину када наша војска јача.

"Осим ако нису планирали да ураде нешто против Србије, па виде да неће моћи, не разумем тај бес", казао је Стефановић на ТВ Прва.

Појаснио је да Пештер није војни полигон од пре две године, већ од пре 50, ако не и више, и да на њему нико не живи, већ да пет, шест породица има одређене катуне где одводе стоку на испашу и постоје кошнице са пчелама.

"Полигон Пештер раније је припадао војсци, део Србија шумама, а реституцијом је део враћен власницима. Немамо други полигон где можемо да имамо такве вежбе, војска све плати што је пропало. Са пет или шест породица смо разговарали, требало је раније, али штета ће бити надокнађена, а то није усмерено против Бошњака", казао је Стефановић.

На питање докле је стигла истрага смрти Дејана Стојковића који је преминуо током припрема за војну вежбу на Пештеру, Стефановић је казао да истрагу сада води Тужилаштво и да ће све бити саопштено јавности када се утврде све околности.

Још једном је демантовао да су војници окренули леђа старешини у знак протеста због тога, наводећи да се такве ствари у војсци не дешавају.

Оно што раде у Приштини никоме не доноси ништа добро

Приштинске власти не знају да воде привремене институције и њихови потези говоре да не желе ништа добро српском народу, поручио је данас министар одбране Небојша Стефановић, истичући да српска страна, на челу са председником Александром Вучићем, има конкретне предлоге за бољи живот Срба и Албанаца.

"Оно што раде у Приштини не доноси ништа добро никоме, па ни самим Албанцима. Они су незрели, председник Вучић одлази на тешке разговоре, а Курти изводи форе које не пролазе", рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Како каже, приштинске власти одуговлаче процесе и суштинске не желе да разговарају.

"Врло неозбиљно, опасно, када одбију да потпишу документ којим се чува безбедност", поручио је Стефановић.

Министар је изразио уверење да ће председник Вучић "остати цврст у овој борби".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести