Вучић са Рогозином: Евроинтеграције неће пореметити односе са Русијом 

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић подвукао је у разговору са потпредседником Владе Руске Федерације Димитријем Рогозином да су евроинтеграције стратешко опредељење Србије, али то не сме и неће да поремети добре односе са Русијом, што подразумева и неувођење санкција.
vucic rogozin
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Он је захвалио што је руска делегација на свечаном пријему поводом инаугурације заступљена на тако високом нивоу и што је руски председник Владимир Путин одредио Рогозина да пренесе поздраве и честитке.

То сведочи о уважавању Србије као независне и суверене државе од стране Руске Федерације, као и о спремности двеју земаља да одржавају континуирани дијалог који доприноси развоју политичких односа на обострану добробит, истакао је Вучић. 

Како је додао, добре политичке односе треба претворити у још боље економске везе, с обзиром на то да постоје велике могућности у различитим областима привреде.

Двојица саговорника су се сагласила да постојећа сарадња у енергетици, пољопривреди и другим областима треба да буде оснажена. 

Разговор се, како је наведено у саопштењу, односио и на војно-техничку сарадњу, а Вучић је изразио захвалност на добром аранжману за набавку војне опреме која Војсци Србије омогућује неопходну модернизацију. 

Према последњим информацијама, потпредседник руске Владе Рогозин очекује да до испоруке дође у веома кратком року и предложио је сарадњу у ваздухопловној индустрији.

Вучић је захвалио и на контиуираној и принципијелној подршци Руске Федерације кад је реч о Косову и Метохији, посебно у међународним организацијама.

У разговору је предложено и да Србија и Русија следеће године заједно обележе 75. годишњицу Стаљинградске битке, преломне битке Другог светског рата.

„Челично пријатељство“ Кине и Србије

Вучић је потом разговарао са потпредседником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса НР Кине Ђијем Бингсјуеном и захвалиио се кинеском руководству што је, доласком њиховог високог представника на свечаност поводом инаугурације, та земља исказала колико је искрено њено пријатељство према Србији.

Захвалио бих посебно председнику Кине Си Ђинпингу због иницијативе „Један појас, један пут“, која је значајна не само за нашу земљу. Захвалио бих на, како то председник Си каже, „челичном пријатељству“ Кине са Србијом, рекао је Вучић.

Србија и Словенија имају снаге да заједнички раде

Александар Вучић и његов словеначки колега Борут Пахор оценили су у Београду да сви проблеми треба да се решавају мирним путем, уз међусобно разумевање и сарадњу различитих страна.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Вучић је, у заједничком обраћању након разговора са Пахором, казао да су перспективе у региону такве да један проблем сустиже други и да, када немамо политичке проблеме, имамо економске, попут Агрокора и да, како је додао, ако имамо економске, као да нису довољни, стижу и политички.

Међутим Србија и Словенија имају снаге да заједнички раде. Никада нисмо имали успешнију сарадњу, немамо никакве проблеме и наставићемо да се консултујемо, те кроз све процесе наставимо сарадњу у региону, поручио је он.

Србија, према његовим речима, доживљава Словенију као искрену пријатељску земљу и уверен је да ти доноси могуи бити још успешнији и бољи, иако су већ данас на високом нивоу.        

Словенија, која се налази на северу овог региона, жели мирно и успешно сарађивати са свима, а нарочито са Србијом.

Наша залагања дала су тој сарадњи нових замах, желимо имати безбедно миран живот у благостању у региону, нагласио је Пахор.

Како је истакао, Словенија и Србија имају веома добру трговинску размену која је достигла више од милијарду евра.
Према његовим речима, Србија је прва држава изван ЕУ са којом Словенија има тако обимну економску сарадњу.            

А колико су пријатељски односи два председника сведочи и поздрав Пахора приликом доласка као и одласка који је Вучића ословио са „председниче, пријатељу мој“.

Председник Републике разговараће и са парламентарним секретаром Канаде за односе са САД Ендруом Леслијем, саветником председника Државе Палестина за међународна питања Раухијем Фатухом.

Након тога, Вучић ће се састати са заменицом генералног секретара НАТО Роуз Готемилер, као и са италијанским министром одбране Робертом Пиноти.

Потом је предвиђен састанак са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, а затим и са члановима Председништва БиХ.

Низ билатералних сусрета, завршава се састанком Вучића и комесара за проширење и суседску политику ЕУ Јоханеса Хана.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести