Трамп именовањем Гренела инсистира на разговору и решењу

БЕОГРАД: Именовање Ричарда Гренела за специјалног изасланика за преговоре Београда и Приштине Бела кућа жели директно да утиче да се настави политика да о Косову треба разговарати, да се уважава српска позиција, а жеља је да се процес убрза и што пре буде укњижен поен, оценио је данас бивши српски дипломата Зоран Миливојевић.
Ričard Grenel, novi izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Foto: Youtube/printscreen
Фото: Ричард Гренел, Фото: Youtube/printscreen

Он је у изјави за ТВ Пинк рекао да председник САД Доналд Трамп показује да жели директно да учествује у решавању проблема преко свго, како је рекао, "портпарола" Гренела.

"Најосетљивије за нас је то што се на овај начин процес убрзава, председнички избори у САД су за годину дана, а жеља је да се прича овде заврши што пре и да буде укњижен поен", оценио је Миливојевић.

Он сматра да ће америчка страна превасходно деловати преко Гренела у преговорима Београда и Приштине и да ће бити "арбитар када је реч о ставу Америке у будућим преговорима".

Изасланик за Западни Балкан, високи званичник Стејт департмента Метју Палмер, добио је шефа јер Гренел говори у име Трампа о овом питању, рекао је Миливојевић и додао да је све је ово производ писма Трампа из децембра прошле године Александру Вучићу и Хашиму Тачију.

Према његовим речима, Гренел је "изасланик за мировне преговоре" а мировни преговори подразумевају два субјекта.

Миливојевић је додао да САД остају при ставу да на крају треба да буде неког признања Косова, а "каквог, то је друго питање".

"Ствари су дошли у позицију да се о Косову поново разговара, не може се решити без Србије, и не може се решити без Савета безбедности, а тамо је платформа да је Косово протекторат УН, па треба очекивати и руско учешће", закључио је Миливојевић.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести