Одржан трећи протест дела опозиције

БЕОГРАД: У Београду је вечерас одржан протест дела опозиције против насиља, поводом својевременог напада на Борка Стефановића у Крушевцу, а на челу протестне колоне био је транспарент са натписом "један од пет милиона".
protest beograd, fonet
Фото: FoNet

Протест је почео минутом ћутања за погинуле у јучерашњој саобраћајној несрећи на пружном прелазу код Ниша, а потом су се учесницима обратили глумац Бранислав Трифуновић, карикатуриста Душан Петричић и новинар из Смедерева Милан Јовановић.

Трифуновић се "обратио" и председнику Александру Вучићу поруком да на протесту има много људи и да ће их бити још више. 

"Пребројавали су нас они који купују дипломе, плаћају 850.000 евра наших пара за ватромете, они који купују телевизије, они нас пребројавају", рекао је Трифуновић и позвао председника да "слуша народ који има шта да му каже".

На изборе, каже, неће излазити.

Он је прочитао и писмо подршке академика Љубомира Симовића.

Петричић је рекао да је владајућа странка "убила" образовање, правосуђе, здравство, кулутру, уметност и парламент.

Јовановић је рекао да не припада ниједној странци, али је одлучио да протестује, јер је "обичан грађанин, који види шта не ваља у заједничкој кући". Он је, каже, умало страдао зато што је јавно указао на криминал и коруцију у општини у којој живи. 

Учесници су се потом упутили у протестну шетњу трасом од Филозофског факултета, па кроз Васину, Македонску и Светогорску, Таковску, потом до зграде РТС, а затим до Владе Србије и до Славије.

Код зграде РТС-а организатори су позвали на пет минута буке, јер њихови захтеви нису испуњени и најавили да ће и следеће суботе поновити то исто уколико јавни сервис им ништа не одговори.

Након тога, настављена је шетња кроз Кнеза Милоша, поред зграде Председништва, Београђанке и Владе Србије.

Код Председништва организатори су поздравили "храбри Београд" и "храбру Србију", која је трећи пут изашла на улице и показала да се не слаже са оним што ради актуелна власт.

Протестна шетња је завршена на Тргу Славија, где су организатори поновили своје захтеве: за РТС да омогући да опозиција изнесе своје ставове на јавном сервису, да се пронађу убице Оливера Ивановића, налогодавци, кажу, покушаја убиства Борка Стефановића и починиоце напада на новинара Милана Јовановића.

Поновили су да ће се окупити и следеће суботе и да од захтева неће одустати, те да ће их бити и више него вечерас. 

Међу окупљенима су били и председник и потпредседница Народне странке Вук Јеремић са супругом Наташом и Санда Рашковић-Ивић. 

Поједини учесници су носили заставе у дугиним бојама, као и транспарент "Док сви нису слободни, нико није слободан". 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести