У ТИРАНИ ПОТПИСАНО 4 СПОРАЗУМА Најважније: зелени коридор и бесплатни интернет

ТИРАНА: Комесар за проширење и политику суседства Оливер Вархељи изјавио је данас да су на данашњем самиту у Тирани потписани споразуми у четири области између ЕУ и Западног Балкана.
Tanjug/AP Photo/Armando Babani
Фото: Tanjug/AP Photo/Armando Babani

Он је на конференцији за новинаре, након одржавања самита о Плану раста за Западни Балкан појаснио да се први споразум односи на СЕПА, што значи свеобухватан преглед свих регулаторних аспеката.

"Банкарски систем углавном има европске банке. Што значи да морају да се примењују ​​иста правила која важе у земљама порекла, али изазов је колико брзо можемо да постигнемо да та правила постану конкретна на терену, па колико брзо могу да се примене, али мислим да је била широка сагласност да ће се то постићи ове године", рекао је он.

Други потписани споразум односи се на зелене коридоре, који подразумевају укидање свих времена чекања на граничним прелазима, што значи да ће се царинске процедуре прилагодити како би се убрзали гранични прелази широм региона.

"Већ имамо неколико граничних прелаза који раде у дуалном облику за различите земље, али то морамо да проширимо на све земље Западног Балкана, односно на све граничне прелазе. Ово је опет нешто што би требало да буде завршено до краја ове године и на тај начин ће значајно смањити трошкове пословања за различите бизнисе у земљама региона", рекао је Вархељи, преноси албански Јуроњуз.

Трећи споразум се односи на научноистраживачки рад што значи да доносимо следећу генерацију различитих индустрија у регион, што значи да ће за иновације, истраживања, научна истраживања, различите индустрије бити потребан центар где ће ове индустрије моћи да се подржавају.

Четврти споразум односи се на бесплатну интернет мрежу на јавним просторима широм Западног Балкана, тако да сви имају прилику да приступе интернету.

"То можемо видети и као део економског инвестиционог плана, имамо средства за ово и сада морамо да опремимо општине са свим потребним алатима да ово постане стварност ове године", рекао је Вархељи.

Он је истакао и да би процес проширења ЕУ на Западни балкан могао и брже да се заврши.

Вархељи је рекао и да компаније са Западног Балкана још не могу да конкуришу компанијама из ЕУ, па ће наставити да се издвајају средства за наставак реформи које ће помоћи региону у погледу конкурентности.

"Конкуренција на тржишту ЕУ је веома висока у односу на тржиште Западног Балкана и било би неправедно да тражимо од балканских партнера да учествују на заједничком тржишту, где имају мање могућности да конкуришу нашим компанијама, рекао је Вархељи.

Албански премијер Еди Рама, рекао је на заједничкој конференцији да је план економског раста ЕУ за Западн Балкан двосмерну платформа у ЕУ.

"То је резултат дијалога, резултат нашег охрабрења да будемо саслушани како бисмо разумели наше потешкоће, наше аргументе и наше идеје. Захваљујући размени мишљења постигли смо овај важан циљ да у интеграцију унесемо нешто ново што нас може врло брзо одвести на други ниво. Нови план раста је кључна платформа за убрзање нашег уласка у ЕУ. То је инструмент који ће овај процес учинити опипљивим за људе", рекао је Рама.

На питање у вези са предлогом украјинског председника Володимира Зеленског за производњу оружја и муниције на Балкану, он је рекао да су сви рекли "да" на предлог Зеленског, а не само Албанија.

Рама је рекао да Албанија нема индустрију за производњу војног оружја, али да се са партнерима разговара о проналажењу правог договора и оживљавању старе инфраструктуре.

"Ми немамо производњу као Србија, БиХ или Хрватска, немамо производну индустрију војне опреме. Желимо то да имамо, пре свега због нас и радимо на томе да нађемо праве партнере, да оживимо нашу стару инфраструктуру и да више инвестирамо. Ми добро знамо да морамо више да улажемо у одбрану као и сви остали и то ћемо и учинити", рекао је Рама.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести